Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vilsonovo šetalište

U četvrtak humanitarna utrka “Koje je boje srce moje?”

konf za medije L-D (Edina Huseinov ic, Jasmina Kos, Selma Kukić)

Projekt 3D printane slikovnice podržava Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo te niz ustanova i udruženja poput Udruženja slijepih KS i JU Centar za slijepe i slabovidne

S ciljem prikupljanja novca za izradu prve 3D printane taktilne slikovnice za slijepu djecu u BiH 28.10.2021, u 18 sati na Vilsonovom šetalištu (okupljanje kod mosta Ars Aevi od 17h) održat će se humanitarna utrka “Koje je boje srce moje?”. Staza je duga tri kilometra, a utrka će biti inkluzivna, učestvovat će i osobe s oštećenjem vida i sluha.

Organizatori, Lions klub Olimpijski grad Sarajevo, uz podršku NGO Marathon Sarajevo, te autorica slikovnice Jasmina Kos, pozivaju sve trkače, rekreativce i građane da im se pridruže na utrci (trčanjem, šetnjom, bodrenjem sudionika) te da kotizacijom/donacijom u iznosu 15 KM pomognu da djeca s oštećenjem vida dobiju savremeni sadržaj koji će im pomoći u učenju Brailleovog pisma i razvoju taktilne percepcije.

Projekt 3D printane slikovnice podržava Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo te niz ustanova i udruženja poput Udruženja slijepih KS i JU Centar za slijepe i slabovidne.

“Lions klub Olimpijski grad Sarajevo, kao dio najveće, međunarodne servisne organizacije, Lions Clubs International, kontinuirano pomaže slijepim i slabovidnim. U skoro 30 godina djelovanja u BiH, Lionsi su imali mnogo uspješnih projekata, pa je humanitarna utrka “Koje je boje srce moje?” prirodan slijed našeg djelovanja, i izuzetno smo sretni što smo dobili priliku da je organizujemo. Cilj je, osim prikupljanja novčanih sredstava za izradu prve printane 3D slikovnice, podizanje svijesti naših građana o problemima ove populacije, te socijalna inkluzija slijepih i slabovidnih osoba”, kaže, Edina Husejnović iz Lions kluba.

Autorica Jasmina Kos je pojasnila…

„Taktilne slikovnice su iznimno koristan i jednako toliko deficitaran sadržaj, kako u BiH tako i u zemljama regije. Stvaranjem prve 3D printane slikovnice na ovim prostorima, uvodimo inovaciju koja će omogućiti da ovo bude tek prvi u nizu suvremenih edukativnih materijala. Sadržaj razvijam s iskusnim stručnjacima za brajicu, tiflopedagozima, ilustratorom Filipom Andronikom i arhitektom Emirom Salkićem, na korist ne samo slijepoj i slabovidnoj, nego svoj djeci, njihovim roditeljima i učiteljima. 3D printanu slikovnicu pratit će i druge forme, poput slikovnice na znakovnom jeziku. “

“Misija udruženja za sport i razvoj “Marathon Sarajevo” jeste da kroz sport gradimo pozitivne lične i društvene vrijednosti, najvažnije su tolerancija, poštovanje i briga za druge. Sa jedne strane želimo da ovaj jedinstveni edukativni materijal i pomagalo bude dostupno što većem broju djece i njihovim najbližima kako bi kroz interaktivnu edukaciju izgradili što veće samopouzdanje i odvažnost za učešće slijepih i slabovidnih osoba u svim segmentima društva, uključujući učešće na sportskim događajima, kao što je sarajevski polumaraton i druge trke u našem gradu. S druge strane, naš cilj je da vlastitim primjerom pozovemo što više građana, kompanija i drugih organizacija da udruženim snagama pomognemo osjetljivim grupama društva jer samo zajedničkim angažmanom možemo ostvariti trajne pozitivne promjene”, kazala je Selma Kukić iz NGO “Marathon” Sarajevo.