Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U četvrtak sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

dom naroda pfbih4

Dom naroda Parlamenta FBiH zakazao je zasjedanje u četvrtak, 11. februara, kada treba biti održan nastavak pete, te započeti sedma redovna sjednica.

U nastavku 5. sjednice delegati će se, između ostalog, izjašnjavati o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Prema dosadašnjim odredbama Zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom, te stupanje na snagu novog Zakona o radu uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu.

– Izmjene postojećih propisa će se direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnov za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom – navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

U slučaju neusvajanja predloženih zakonskih izmjena, uz planiranu izmjenu najniže cijene rada, svim korisnicima koji su uvedeni u pravo morat će se donijeti nova rješenja o priznanju prava, jer bi im visina novčanih naknada za priznata prava bila određena u drugačijem obimu.

To bi imalo za posljedicu potrebu da se osiguraju dodatna novčana sredstva u federalnom budžetu.

Naime, do sada je oko 42.000 korisnika uvedeno u pravo po odredbama važećeg Zakona, te im se redovno isplaćuju naknade za prava priznata pravomoćnim rješenjima.

Članom 1. izmjena i dopuna Zakona je predviđena fiksna osnovica za obračun novčanih naknada za korisnike prava, koja iznosi 274,40 KM.

Među tačkama dnevnog reda 7. sjednice su tri prijedloga zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH, o komasaciji i o porezu na dobit.

Bit će razmatrana i predložena izmjena Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, a u formi nacrta izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Također, delegati će se očitovati o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.