Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Vasviji Vidović će se suditi jer je Ranku Debevcu pomogla da sakrije telefon

vidović debevec
Foto: Fena/BIRN

Optužnicom Tužilaštva BiH, optužena se tereti da je počinila krivično djelo – sprečavanje dokazivanja

Tužilaštvo BiH informirano je da je u cijelosti potvrđena optužnica tužilaštva u predmetu protiv Vasvije Vidović (1954.).

Optužnicom Tužilaštva BiH, optužena se tereti da je počinila krivično djelo – sprečavanje dokazivanja iz članka 236. stav 2. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH se navodi da je Vidović 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu na poziv tada uhapšenog Ranka Debevca u svojstvu advokata koji će ga zastupati u kaznenom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo – Spriječavanje dokazivanja.