BiH

sarajevo

U Covid odjelu Opće bolnice na hospitalizaciji najveći broj pacijenata od početka pandemije

19/03/2021

Gosti iz Turske jutros su prisustvovali jutarnjem sastanku Covid tima na kojem se pojedinačno analizira stanje svakog pacijenta i određuje dalji tok liječenja

I tokom proteklog dana u Covid trijažnu ambulantu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ javio se veliki broj pacijenata i tražio se krevet više za njihovu hospitalizaciju. Na odjel je primljeno 16 pacijenata , a 10 je otpušteno kući.

Jutrošnje brojno stanje Covid pacijenata na bolničkom liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi iznosi 189, od kojih je na intenzivnoj njezi 12, a postintenzivnoj 11. Na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji je 9 pacijenata, a 2 su na respiratoru. U posljednja 24 sata 2 pacijenta su preminula.

Inače, danas se nastavlja jučer započeta posjeta dvojice istaknutih ljekara iz Američke bolnice u Istanbulu, voditelja Covid centra u ovoj bolnici prof. dr. Bilgina Saita, specijaliste interne medicine i doc. dr. Sirana Keskea, infektologa, koji će raditi zajedno sa Covid timom Opće bolnice.

Gosti iz Turske jutros su prisustvovali jutarnjem sastanku Covid tima na kojem se pojedinačno analizira stanje svakog pacijenta i određuje dalji tok liječenja.

Tokom jučerašnjeg dana medicinski stručnjaci iz Turske u zajedničkoj viziti sa sarajevskim kolegama su u Covid odjelu obišli 80 pacijenata, razmijenili mišljenja o protokolu njihovog liječenja, potom su održali prezentaciju o njihovim iskustvima s Covid-19.

Nakon viđenog doktor Bilgin Sait, je odao priznanje menadžmentu Opće bolnice i osoblju Covid tima na načinu liječenja i organizaciji posla oko velikog broja Covid pacijenata. Naglasio je da protokoli liječenja ne odstupaju od svjetskih i da se u nijansama razlikuju od onih koji se provode u Američkoj bolnici u Turskoj.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice iskazao je veliku zahvalnost kolegama iz Turske, na posjeti u teškom vremenu istakavši da je ovo odlična prilika za analizu dosadašnjeg rada kao i razmijenjenu iskustava, a sve kako bi se unaprijedio rad i pružila što kvalitetnija usluga pacijentima, stoji u saopćenju iz Opće bolnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.