Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba na terenskoj vježbi NATO-a i partnera u Crnoj Gori (FOTO)

BiH

vjezba-7
Foto: I. Kralj

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija ”Crna Gora 2016” održava se od 1. do 4. novembra u Crnoj Gori.

U vježbi učestvuje 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja.

Terensku vježbu organiziraju Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Vježba he nastavljena danas na lokalitetima Rogami i Virpazar/Vranjina. Scenario na lokaciji Rogami, odnosno simulacija, koja je izvedena juče, odnosi se na poplave u Danilovgradu, gdje se podigao nivo rijeke Zete, uslijed čega je obrušena lijeva strana obale u Rogamima.

“Simulirano je da je ugroženo 4-5 kuća, od kojih su četiri potpuno uništene. Teren i dalje klizi i zatrpava put, sa kojeg je sletio autobus sa 20 putnika i dva vozila. Stručne ekipe pretpostavljaju da zbog akcidenta u Danilovgradu, voda nije bezbjedna za piće. Sve ove detalje podrazumijeva praktičnu aktivnost tokom vježbe “Crna Gora 2016.”. Prema tom scenariju na terenu su bili tim za agresivne materije (CBRM), tim za pretragu i spašavanje iz ruševina (Rescue-search tim), te timovi za spašavanje na vodi, ronioci i tehničke intervencije (saobraćaj). Svaki tim na terenu ima od 15 do 20 članova”, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Pojašnjeno je da će timovi iz šest država članica NATO-a i deset partnerskih država uvježbavati mehanizme odgovora u slučaju katastrofe, sposobnosti i pokazat će sposobnost da zajedno efikasno rade u vanrednim situacijama.

Vježba će doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije. U radu vježbe učestvovat će i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO-a ili su partnerske države.

Scenario vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utječu na stanovništvo i infrastrukturu u okolini glavnog grada te zemlje, Podgoricu, i to u područjima rijeka Zeta i Morača, u oblasti Skadarskog jezera, kao i u području opštine Danilovgrad.

Saopćeno je da je u scenario vježbe uključeno i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomjerila zbog poplava.

Kako je izgledala vježba pogledajte u fotogaleriji koju je snimio reporter Fokusa.