Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

večernji list

U deklaraciji NATO-a spominje se Bosna i Hercegovina

20210614_2_48746612_66065976_Web

Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti, no konstitutivni narodi se ne spominju

Samit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završava danas poslijepodne, a kako piše hrvatski Večernji list Nacrt NATO-ovog dokumenta, zvanog “communique” spominje BiH u jednom dijelu u kojem se spominje Dejtonski sporazum.

Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti, no konstitutivni narodi se ne spominju.

List navodi kako je izjava Zorana Milanovića da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Briselu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, urodila plodom te kako ekskluzivno doznaje “Večernjak” u Briselu, kompromis je pronađen jučer poslijepodne, nakon čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića.

Kompromis je, prema onome što su doznali takav da se izrijekom spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti.

Konstitutivni narodi se ne spominju te je tu rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen.

Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi, navodi “Večernjak”.