Stanje na putevima

U dijelu BiH zbog snijega obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi

Zbog snijega i poledice obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnim pravcima Ripač-Gorjevac i Ključ-Bosanski Petrovac, saopćeno je jutros iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK), javlja Anadolu Agency (AA).

Na dionici Vlasenica-Han Pijesak za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca. Dok je na dionicama Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Tomislavgrad-Šuica-Kupres, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje za teretna vozila preporuka upotreba lanaca.

“Otežano zbog ugaženog snijega i poledice saobraća se i na ostalim dionicama u višim predjelima. Posebno izdvajamo puteve u zapadnim i jugozapadnim krajevima gdje puše jak vjetar koji formira sniježne nanose”, naveli su iz BIHAMK-a.

Na ostalim putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura skreću pažnju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vozače savjetuju da voze maksimalno oprezno uz napomenu da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.