Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Donjoj Gradini obilježavanje godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca

donja_gradina_godisnjica_proboja_logorasa_1

U Donjoj Gradini danas se obilježava 72. godišnjica proboja posljednje grupe logoraša iz logora Jasenovac, a sinoć je u Kozarskoj Dubici održana Memorijalna akademija „Svijete tihi“. Danas je postavljena i Izložba dječijih likovnih radova na temu „Jasenovac“ u Izložbenoj sali u Spomen-području Donja Gradina.

Proboj jasenovačkih logoraša dogodio se 22. aprila 1945. godine, od ukupno 1. 073 logoraša u proboj je krenulo njih 600, a preživio je 91.

Preživjeli logoraš i predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata RS-a Milenko Skrobić u logoru Jasenovac je završio kao dijete od sedam i po godina. Bio je u kozaračkom zbijegu na planini Kozara kada je zbijeg od 80. 000 ljudi razbijen i većina je završila u logoru. Nakon petnaestak dana provedenih u Jasenovcu odveden je kod jedne ustaške porodice gdje je bio do završetka rata.

„Bio sam dijete i nisam bio ni svjestan da ću završiti sa ostalima u logoru Jasenovac. Poslije sam završio kod jedne ustaške porodice i bilo je užasno. Razne torture smo preživjeli. U Jasenovcu mi je ubijen otac i dva brata, kao i 18 rođaka“, kazao je Skrobić.

Vijence su u Memorijalnoj zoni položili predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Vlade Srbije Aleksandar Vulin, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz RS, ambasadori akreditovani u BiH, te brojne druge delegacije.

Donja Gradina bila je dio sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine. Nakon više neuspješnih pokušaja proboja iz logora, logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je donio slobodu manjem broju njih. Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine. Prije nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale dio građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.