Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Donjoj Gradini obilježen Dan sjećanja na žrtve logora Jasenovac

donja gradina
Foto: RFE/RL
Memorijalni kompleks Donja Gradina u Bosni i Hercegovini 22. april 2021.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi

Polaganjem vijenaca na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u nedjelju je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svjetskom ratu.

U ime institucija bh. entiteta Republika Srpska (RS), Srbije i Crne Gore vijence su položili predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Prisustvovali su i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer RS Radovan Višković.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine i bio je aktivan do aprila 1945. godine, kada su logoraši organizovali proboj u pokušaju da se spasu.

Prema podacima spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.