Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U džamijama širom BiH prikupljana pomoć narodu Sirije

sergija za pomoc narodu sirije

Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć narodu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijasetovom apelu za pomoć sirijskim izbjeglicama odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Glavni imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić u svojoj hutbi osvrnuo se na posljednja dešavanja u Siriji.

“Ovo što se dešava u Siriji, sramota je cijelog svijeta, koji godinama gleda ubistva i zločine nad nedužnim civilima, nad starim i iznemoglim, nad ženama i djecom. Ovo što se dešava u Sriji sramota je cijelo islamskog ummeta, koji za sve ove godine nije našao način i ponudio bilo kakvo rješenje sirijskom problemu. Dakle, svjetska i islamska javnost svjedoci su nevjerovatnih događaja, ali nisu uspjeli pružiti adekvatnu reakciju kako bi se zaustavila stradanja sirijskog naroda i kako bi se naredbodavci i počinitelji zločina i ubistava pozvali na odgovornost”, poručio je Malkić.

Kazao je da se nemoguće oteti utisku kako Vijeće sugurnosti UN-a i Arapska liga, kao i ostale respektabilne organizacije, i ovaj put ostaju nijeme adrese sa kojih se ne odašilju očekivani odgovori na strašne događaje.

“Oni ponovo nijemo posmatraju rat i zločine u Siriji, isto kao što su dugo i nijemo posmatrali agresiju, genocid i zločine u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Malkić.

Inače, u današnjem saopćenju Islamske zajednice u BiH upućen je poziv muslimanima i svim građanima da, u skladu sa svojim mogućnostima, još jednom pokažu nesebičnost i solidarnost sa ljudima u stanju patnje i obespravljenosti, te uzmu učešće u pružanju pomoći narodu Sirije.

Naglašeno je da je, putem Islamske zajednice, u protekle dvije godine prikupljeno preko 500.000 hiljada Konvertibilnih maraka (KM) i taj iznos je realiziran u projekat kupovine, postavljanja i opremanja 15 kontejnera za potrebe izbjegličkog kampa za oko 5.000 sirijskih izbjeglica. Također Islamska zajednica je prikupila i realizirala oko 185.000 KM u vidu medicinske pomoći i pomoći medicinskom kadru koji se brine o sirijskim izbjeglicama na jugu Turske.

Svi koji žele da uplate novčana sredstva za pomoć narodu Sirije uputstvo za uplatu mogu pronaći na web stranici “islamslazajednica.ba”.