U Elektroprivredi BiH za tri godine zaposleno skoro 400 osoba

elektroprivreda-bih111

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu još uvijek traje suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću koji se sa još sedam optuženih osoba tereti za zloupotrebe pri zapošljavanju u Elektroprivredu BiH.

U dosadašenjm toku suđenja iznijet je niz dokaza, a svjedoci su govorili o ceduljicama i iznosima od 19.000 KM koji su traženi od njih kako bi dobili posao u ovom javnom preduzeću.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Safet Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Na ovom suđenju pojedini svjedoci su istakli i da nisu željeli platiti tražene iznose, jer uopće nisu bili raspisani oglasi za posao.

No, postavlja se pitanje koliko je zapravo osoba zaposleno u Elektroprivredu BiH u proteklim godinama.

Prema podacima koji su za Fokus.ba dostavljeni iz ovog preduzeća, ukupno je od 2015. do 2017. godine zaposlen 331 radnik i 51 pripravnik.

Iako ne navode po kojem osnovu i na koji način su zaposlene ove osobe, iz Elektroprivrede BiH su kratko pojasnili da je “u posljednjih nekoliko godina prisutan trend smanjenja troškova za radnike i smanjenja broja zaposlenih”, ponajviše zbog odlazaka pojedinih radnika u penziju.

U nedavnom intervju za Fokus.ba nekadašnji direktor ovog preduzeća Amer Jerlagić kazao je da je u Elektroprivredi BiH zapravo nestao “institut konkursa” prilikom zapošljavanja.

“Dugo sam upozoravao da se u EPBiH mora vratiti transparentni ‘institut konkursa’, a ne isključivo zapošljavanje po stranačkoj podobnosti”, naveo je Jerlagić.

Osim skandala oko zapošljavanja koji je potresao ovo preduzeće u proteklom periodu, dodatne kontroverze i pitanja izazvalo je negativno poslovanje preduzeća. Naime, Elektroprivreda BiH je u prvoj polovini ove godine ostvarila gubitak od 22,8 miliona KM.