BIRN BiH

U evidenciji Suda BiH više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine

Sud i Tužilaštvo BiH – BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: BIRN BiH)

Na upit koliko se optuženih nalazi u susjednim zemljama, odgovoreno je da Sud BiH ne vodi, niti ima obavezu voditi takve evidencije

Iz Državnog suda su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostavili spisak na kojem se nalaze imena 41 nedostupne osobe protiv kojih se trenutno vodi postupak pred Sudom BiH i za kojima je raspisana međunarodna potjernica.

Iako se navodi da je protiv nedostupnih osoba u toku postupak pred Sudom BiH, na spisku se nalazi ime Nenada Bubala u odnosu na kojeg je zbog zločina počinjenih u Bihaću u ljeto 1992. predmet ustupljen Srbiji. Iz Višeg suda u Beogradu je nedavno potvrđeno BIRN-u BiH da je zbog smrti optuženog postupak obustavljen. Prema odgovoru Državnog suda oni o tome nisu obaviješteni.

Na spisku nedostupnih osoba su Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin, koji su optuženi za genocid u Srebrenici, odnosno za egzekucije u Kravici u svojstvu pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), iako se protiv njih godinama vodi postupak u Srbiji, dok iz Suda BiH nisu ponudili konkretan odgovor na BIRN-ov upit.

“Imena koja navodite u upitu se odnose na lica koja se još uvijek nalaze na našoj evidenciji, jer je protiv njih potvrđena optužnica pred Sudom BiH, iako se protiv istih vodi postupak pred Višim sudom u Beogradu”, odgovorili su iz Suda.

Dok se na stranici Državnog suda može vidjeti da je pravosuđu nedostupan Milisav Gavrić, optužen u svojstvu zamjenika komandira Policijske stanice u Srebrenici za zločin protiv čovječnosti u julu 1995., njegovog imena nema u evidenciji osoba za kojima je raspisana potjernica.

Ostali koji su optuženi za genocid u Srebrenici, a za kojima su raspisane potjernice su i Radoslav Janković, bivši obavještajni oficir u Odjeljenju za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), Svetozar Kosorić, nekadašnji načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a, Tomislav Kovač, bivši zamjenik ministra i ministar MUP-a RS-a, Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, nekadašnji komandir i pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a te Milomir Savčić, bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a koji je nedostupan oko 30 dana otkako je Sud BiH donio rješenje kojim mu se određuje pritvor.

Potjernice zbog zločina počinjenih na području Foče raspisane su za Goranom Mojovićem, Slobodanom Ćurčićem i Markom Kovačom, zbog zločina u Vlasenici za Slađanom Pajićem, Zoranom Stuparom i Goranom Tešićem, dok su zbog počinjenih zločina u Višegradu potjernice raspisane za Slađanom Tasićem, Milojkom Kovačevićem i Mladenom Vasiljevićem kojem su na teret stavljeni i zločini na području Rogatice.

Zbog zločina na području Čapljine potjernice su raspisane za Ivanom Ančićem, Miroslavom Hrstićem, Vidom Palametom i Miljenkom Nogolicom.

Za Duškom Kornjačom je raspisana potjernica zbog zločina u Čajniču, za Antom Golubovićem i Juricom Božićem zbog zločina u Bosanskom Brodu i Odžaku, za Blagojem Vojvodićem i Čedom Bogičevićem zbog zločina u Milićima, Milošom Zekićem zbog zločina u Šekovićima, Vinkom Lazićem zbog zločina u Ugljeviku, Dušanom Spasojevićem koji je u dva predmeta optužen za zločine na području Zvornika, Bogdanom Stevanovićem zbog zločina u Skelanima (Srebrenica) i Vitomirom Popićem zbog zločina u Gacku.

Osim njih, potjernice su raspisane za Dušanom Cimešom i Draganom Dopuđom zbog zločina u Bihaću, Zoranom Adamovićem zbog zločina u Ključu, Miodragom Vujičićem zbog zločina u Prijedoru, Milenkom Karlicom zbog zločina u Bosanskom Novom, Mirkom Vručinićem zbog zločina u Sanskom Mostu koji je nedostupan postao u augustu 2020. prije ročista na kojem je Odbrana trebala iznijeti završnu riječ, potom Nedeljkom Matićem zbog zločina u Ljubuškom, Zdenkom Grbavcem zbog zločina u Konjicu te Elvirom Muminovićem koji je prvostepenom presudom osuđen šest godina zbog zločina u Sarajevu.

Optužnica je ranije bila raspisana i za Višnjom Aćimović, zbog zločina u Vlasenici, čiji je predmet ustupljen pravosuđu u Srbiji gdje joj je počelo suđenje. Iz Suda pojašnjavu da je optužnica protiv nje stavljena van snage.

“Izuzev imena 41 lica za koja se trenutno vodi postupak pred Sudom BiH, ostali su u fazama postupka za koje vam nismo u mogućnosti dostaviti imena, jer se radi o istražnim predmetima”, navode iz Suda.

Na upit koliko se optuženih nalazi u susjednim zemljama, odgovoreno je da Sud BiH ne vodi, niti ima obavezu voditi takve evidencije.

Iz Suda napominju da su potjernice raspisane za deset pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Potjernice su raspisane za Novakom Đukićem, osuđenim za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boškom Lukićem, osuđenim za zločine u Ključu, Miroslavom Dukom osuđenim zbog zločina u Bileći, Mićom Jurišićem osuđenim za zločine na području Prijedora, Momirom Savićem, osuđenim za zločine u Višegradu kao i Mirkom Todorovićem, osuđenim za zločine u Bratuncu.

Uz njih, potjernice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora.

Ranije je bila potjernica raspisana i za Dragojem Zmijanjcem osuđenim zbog zločina u Prijedoru na šest godina zatvora, ali Sud BiH njegovo ime nije naveo na listi onih koji se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.