Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

U Evropi sve više zaraženih i mrtvih, brojne zemlje uvode vanredna stanja

koronamapa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na vanrednoj press koferenciji u Beogradu proglasio vanredno stanje na teritoriji cijele države. U Hrvatskoj je registrovano 49 slučajeva, dok u Crnoj Gori još nijedan

Prema podacima na stranici Worldometers ujutro u 6 sati diljem svijeta bilo je 169.610 slučajeva koronavirusa, a zbog zaraze je preminulo 6518 ljudi. Izliječenih je 77.776.

U Kini ima sve više izliječenih i sve manje novih slučajeva. Kako javlja CNN najviše novih slučajeva sada ima u Evropi.

Kako prenosi CNN, u Italiji je više od 24.000 slučajeva, Iranu gotovo 14.000 te u Španiji više od 7.000. U SAD-u je više od 3.000 slučajeva.

BBC piše kako su brojne evropske države jučer zabilježile najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu. U Italiji je sinoć objavljeno da je u jednom danu umrlo 368 smrti od ukupno 1809. U Španiji je umrlo 97 ljudi, ukupno 288, a u Francuskoj 29 u jednom danu, ukupno 120. U Velikoj Britaniji umrlo je 14 ljudi u jednom danu, ukupno dosad umrlo je 35 ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na vanrednoj press koferenciji u Beogradu proglasio vanredno stanje na teritoriji cijele države. U Hrvatskoj je registrovano 49 slučajeva, dok u Crnoj Gori još nijedan.

U Evropi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je vanredno stanje, dok je pak u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj.

I Austrija je u nedjelju uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima, pozivajući građane na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.

Između ostalih, Slovenija je ranije u nedjelju najavila da će od utorka zatvoriti zračni prostor, Slovačka i Srbija su uvele izvanredno stanje, dok će Njemačka zatvoriti granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj.

Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.