Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U FBiH nisu dovoljno iskorištene hraniteljske porodice

BiH

udomiteljstvo (2)
Foto: I. Kralj

U Federaciji BiH je puno više djece smješteno u domove nego u obitelji, što nije u skladu s međunarodnim standardima i dokumentima, koje je BiH potpisala i ratificirala.

To je izjavio pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o udomiteljstvu u Federaciji BiH.

– Cilj nam je da izradimo zakon koji će biti moderan i primjenjiv, te želimo da uz stručnu pomoć danas vidimo šta bi se moglo poboljšati, u kojim segmentima sam propis precizirati i slično – rekao je Jurišić.

udomiteljstvo (1)

U izradi zakona učestvovala je nevladina organizacija „Hope and Homes for Children“, koja se posljednjih 20 godina bavi zaštitom djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja, odnosno djece koja su pod rizikom da budu smještena u sistem zaštite.

– Trenutno imamo registrovanih 190 hraniteljskih porodica, uglavnom u Sarajevskom, Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu, ali samo 75 porodica je zbrinulo djecu. To znači da kvalitetno ne iskorištavamo hraniteljske porodice, koje su prošle edukacije, a u kojima nikada nije došlo do smještaja djeteta – kazala je direktorica organizacije „Hope and Homes for Children“ Jasna Hodžić.

Iz tog razloga, mišljenja je, da se u BiH još mora raditi na promociji ove vrste zbrinjavanja djece i ukazati na to da je za pravilno-intelektualno razvijanje djece potrebno poticajno porodično okruženje.

udomiteljstvo (3)

Poslanice u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Amra Kunovac, Anela Šestić – Begović i Jasna Duraković- Hadžiomerović istakle su da je vrijeme da se donese zakona o udomiteljstvu, koje je u Federaciji BiH dosta neuređeno.

– Moja sugestija je bila da se zakonom definiše obaveza da djeca koja odu u hraniteljske porodice ostanu u kontaktu s matičnom porodicom. Također, ovaj zakon se donosi da bi se na cijelom području Federacije donijela ista pravila i propisi u oblasti udomiteljstva – kazala je Kunovac.

Nakon javnih rasprava, koje će do kraja marta biti održane u Tomislavgradu i Tuzli, očekuje se da će zakon o udomiteljstvu u Federaciji BiH u formi prijedloga utvrditi Vlada FBiH, a potom usvojiti oba doma Parlamenta FBiH.