Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinjavajući statistički podaci

U FBiH počinje medijska kampanja “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”

vlada fbih bh telecom
Foto: D.B./ Fokus.ba

Početak kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ je u utorak, 02.04.2024. godine

Uslijed zabrinjavajućih statističkih podataka o sigurnosti saobraćaja na cestama, velikog broja žrtava i teško povrijeđenih osoba u prethodnim godinama, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija najavljuje pokretanje druge medijske kampanje pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”.

glavu gore
Foto: D.B./ Fokus.ba

Rezultati istraživanja Evropske unije ukazuju na to da je korištenje mobilnih uređaja prilikom upravljanja vozilom jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao efikasna strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja učesnika u saobraćaju te predstavlja ključni faktor u poboljšanju sigurnosti cestovnog saobraćaja, kako u smislu preveniranja uzroka saobraćajnih nesreća, tako i u smanjenju njihovih posljedica.

Vođeni pozitivnim rezultatima prethodne kampanje, djelujući kao pokretač, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u okviru vlastitog resora prepoznalo vrijedne nosioce društvene odgovornosti i osjetljivosti – BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije BiH kao ključne partnere u ostvarenju ove inicijative.

Ova inicijativa, usklađena s općim javnim interesom, imat će za cilj smanjenje korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje, što će posljedično rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nesreća i povreda.

Početak kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ je u utorak, 02.04.2024. godine.

vlada fbih bh telecom
Foto: D.B./ Fokus.ba

Ovaj datum je simbolično odabran budući da je 03.04.1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu u svakodnevnom životu, ali i prometu. Kampanja će trajati od 02. do 30.04.2024. godine, a BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti poticati svijest učesnika u saobraćaju o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje.

Nadležna Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u kantonima, kao ključna karika u lancu sigurnosti saobraćaj na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu s Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje sigurnosti u saobraćaju, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg saobraćajnog okruženja za sve učesnike.

Ovom prilikom pozivamo Vas da postanete promjena koju želite vidjeti na cestama!