BiH

Organiziran sastanak

U FBiH potvrđena tri slučaja delta varijante koronavirusa

06/07/2021

Ističući kako se uskoro u očekuje dolazak većih količina vakcina, Skočibušić je kazao da je neophodno ubrzati imunizaciju građana

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u sjedištu Vlade Federacije BiH organizirao sastanak o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva na području tog entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanak su pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Udruženja imunologa u BiH, zamjenici federalnog premijera, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te premijeri i ministri zdravstva kao i predstavnici zavoda za javno zdravstvo svih deset kantona u Federaciji BiH.

“Cilj današnjeg sastanka je da na jednom mjestu skupimo sve ključne osobe kako bismo razmotrili sve dalje aktivnosti i mjere vezane za pandemiju, a naročito u svjetlu mogućeg većeg dolaska vakcina u Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno je ovo prilika da iz vidika struke nam se predstavi epidemiološka situacija, koja je sada povoljnija, ali i opasnosti nadolazećeg četvrtog vala pandemije i opasnost od delta varijante virusa za kojeg smo svjedoci da se pojavio i u BiH”, kazao je Novalić.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano istakao je da rado učestvuje na sastanku na kojem će se sagledati epidemiološka situacija u zemlji i regiji i to u kontekstu delta varijante koronavirusa.

“Epidemija još nije gotova. Zato SZO sa svojim sestrinskim organizacijama sarađuje s domaćim partnerima na prevenciji širenja virusa. Drugim riječima, BiH, ali i sve zemlje svijeta, još nisu sigurne i potreban je monitoring epidemiološke slike s akcentom na opasnu delta varijantu virusa, ali i druge varijante virusa i donositi adekvatne epidemiološke mjere”, kazao je Scano.

On je kazao da je trenutno situacija dobra, ali da je to prilika da se radi za budućnost te je ukazao na važnost dobrog praćenja slučajeva zaraze novim varijantama koronavirusa.

“Potrebno je i intenziviranje aktivnosti na imunizaciji. Dobra vijest su najavljene isporuke većih količina vakcina koje se očekuju u BiH. U procesu vakcinacije prioritet ostaje na osobama starijim od 65 godina, među kojima je smrtnost najveća. Važan aspekt borbe protiv koronavirusa je i pridržavanje mjera od strane građana”, kazao je Scano.

Ističući kako mjere na pojedinačnom planu svakako daju rezultat, Scano je kazao da SZO i UNICEF provode kampanju “Oprezno i u ljetnom periodu”, a čiji cilj je jačanje svijesti o važnosti fizičke distance, nošenja maski i izbjegavanja gužvi.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kazao je današnji sastanak dobra prilika za koordiniranje aktivnosti i ubrzanja budućih aktivnosti i mjera.

“Na području Federacije BiH do sada imamo potvrđena tri slučaja zaraze delta varijantom koronavirusa. Dva su u općini Ljubuški i jedan u općini Čitluk. Time možemo reći da je pojava te varijante potvrđena i da su poduzete adekvatne mjere na epidemiološkom izvidu. Uključene su sve informacije. Dobro je raspolagati preciznim informacijama”, kazao je Skočibušić.

Ističući kako se uskoro u očekuje dolazak većih količina vakcina, Skočibušić je kazao da je neophodno ubrzati imunizaciju građana, jer je samo tako moguće prevenirati veliki četvrti val pandemije.

Predsjednik Udruženja imunologa u BiH Jasenko Karamehić istakao je kako svoje bogato 40-godišnje iskustvo i znanja sticana širom svijeta, uključujući i Kinu, SAD i Brazil, želi podijeliti s nadležnim institucijama u BiH kako bi se što prije pobijedila pandemija.

“Imunologija i vakcinacija su pobijedile sve pandemije i epidemije do sada u svijetu. One su prijetile uništenjem svijeta nekoliko puta i svijet bi nestao, ali nauka je uspjela izaći na kraj s tim. Istu tu poruku imam i danas. Bez obzira i na ove nove slojeve, mi možemo izaći s tim na kraj ako budemo slušali nauku, protokol i korake nauke”, kazao je Karamehić.

Ukazujući na važnost i efikasnost vakcinacije, Karamehić je kazao da BiH za primjer treba uzeti dobre rezultate imunizacije u SAD-u, Izraelu, Kini i drugim razvijenim zemljama.

“U ime Udruženja imunologa sam premijeru i vladi rekao da ćemo učiniti sve da zaustavimo pandemiju. Mi se s njom možemo izboriti, samo moramo raditi koordinirani i ići na povećanje prirodne imunizacije stanovništva kroz intenziviranje vakcinacije”, poručio je Karamehić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.