Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krizni štab

U FBiH potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom

kcus

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične zaštite

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH, entitetu u BiH, testirano je 548 uzoraka, od kojih je 36 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo, saopštili su u subotu iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Federaciji BiH do sada je testirano 47.267 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.519 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 992 pacijenta, dok je trenutno aktivan 481 slučaj pozitivan na COVID-19. Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične zaštite.

“Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Od 14. juna primjenjuje se nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, dok je Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.