Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab

U FBiH trenutno blago povećanje broja oboljelih od COVID-a 19, u EU dosta više

goran cerkez – sanjin musa – fena (1)

Goran Čerkez, također član Kriznog štaba, ističe da se u Federaciji BiH trenutno ne razmišlja o posebnim epidemiološkim mjerama za stanovništvo

U Federaciji Bosne Hercegovine je blago povećan broj oboljelih od COVID-a 19 u odnosu na prethodnu sedmicu i nema mjesta panici, ali u 27 zemalja Evropske unije je povećanje i 40 posto pa je povećana i smrtnost oboljelih, posebno osoba starijih od 65 godina, rečeno je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Nadzor nad širenjem zaraze se nastavlja u Federaciji BiH. Prema riječima člana Kriznog štaba, epidemiologa Sanjina Muse, u posljednjih sedam dana registrirana su 372 nova slučaja u FBiH, 38 pacijenata je hospitalizirano a jedan je preminuo.

Porast broja oboljelih je refleksija situacije u Evropi, prvenstveno pojave podtipova omikron soja koronavirusa BA4 i BA5. Dešava se i ponovna zaraza ljudi koji su ranije bili zaraženi podvarijantom BA1, navodi Musa.

Iz Kriznog štaba i dalje preporučuju vakcinaciju te epidemiolog navodi da je dosad vakcinisano oko 30 posto stanovništva u FBiH. Tu je riječ o vakcinama koje je nabavljala Federacija, a računajući i druge, ukupni broj doseže oko 50 posto. Trećom dozom je cijepljeno sedam posto osoba, a od maja ove godine je počela revakcinacija četvrtom dozom, navodi Musa.

Goran Čerkez, također član Kriznog štaba, ističe da se u Federaciji BiH trenutno ne razmišlja o posebnim epidemiološkim mjerama za stanovništvo. Kliničke slike zaraženih su relativne blaže, ali su na sjednici Štaba danas produžene mjere zdravstvenim institucijama za 60 dana, što su koraci slični kao u Evropskoj uniji.

Ne treba širiti paniku, naglašava Čerkez, već preporučuje hroničnim bolesnicima starijim od 65 godina vakcinaciju četvrtom dozom.

On je govorio i o epidemiji majmunskih boginja te naglasio da zasad nema nijednog potvrđenog slučaja u Bosni i Hercegovini. Ipak, od prve pojave u Evropi, nadležni u Federaciji su spremili odgovor. Nabavljeni su i testovi te će iduće sedmice početi distribucija, kazao je.

Za razliku od COVID-a 19 kao potpune nepoznanice u momentu pojave, ova bolest je poznata, javila se sedeamdesetih godina prošlog stoljeća i stanovnici mogu da se informiraju o detaljima na web-stranicama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dakle, te dvije situacije se ne mogu ni porediti, zaključuje Čerkez.

Iako nema potrebe zasad uvoditi posebne mjere stanovništvu protiv COVID-a 19, osobama s hroničnim oboljenjima i dalje niko ne brani da iz na osnovu već naučenih obrazaca ponašanja, nose zaštitne maske na mjestima većeg okupljanja ljudi. Ne mora sve biti naredba već i odgovornost prema sebi samima, dodaje ovaj član Kriznog štaba.

Odgovarajući na novinarska pitanja, negirao je da se i ljetne viroze u ovom periodu godine podvode ponekad pod zarazu koronavirusom. O tome se govori isključivo ako se radi o potvrđenim slučajevima obolijevanja od COVID-a 19.

Upitan za nabavku i uništavanje vakcina, Čerkez odgovara da “ne treba širiti afere i paniku tamo gdje ih nema” jer cijela Evropa uništava vakcine; neke od zemalja su ih nabavljale i po četiri doze po glavi stanovnika.

Određene količine će i dalje sigurno biti uništavane mada je proizvođač Pfizer produžio rok trajanja njegovim cjepivima do 12 mjeseci, naveo je Čerkez.

Sanjin Musa je kazao da Zavod za javno zdravstvo trenutno raspolaže sa 420.000 vakcina a da je dosad uništeno oko 500.000.