Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lopovi vole volkswagen

U FBiH ukradeno 157 automobila, samo tri kantona pošteđena

Krađa automobila
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ilustracija

Najviše vozila ukradeno je u Kantonu Sarajevo, ukupno 52, a rasvijetljeno je deset slučajeva

U 2022. godini, sudeći prema Izvještaju o stanju kriminaliteta-sigurnosti u Federaciji BiH, ukradeno je znatno manje automobila nego godinu ranije.

Od januara do kraja decembra prošle godine evidentirano je 157 krivičnih djela otuđenja motornih vozila, što je za 106 ili 40,3 posto manje u odnosu na uporedni period 2021. godine. Za ova djela nadležnim tužilaštvima prijavljeno je 79 osoba, a 31 je uhapšena. Rasvijetljeno je 66 krađa.

Evidentirana krivična djela otuđenja motornih vozila u FBiH

Najviše vozila ukradeno je u Kantonu Sarajevo, ukupno 52, a rasvijetljeno je deset slučajeva. Ovaj procenat mnogo je veći u Tuzlanskom kantonu, gdje je rasvijetljena krađa 27 automobila od ukupno evidentiranih 41. U Unsko-sanskom kantonu otuđeno je 19 (rasvijetljeno 10).

U Zeničko-dobojskom je također riješeno 10 slučajeva od ukupno 17 krađa. Na području Srednjobosanskog kantona otuđeno je 15 automobila, u Hercegovačko-neretvanskom 11 i Zapadnohercegovačkom dva. U ostalim kantonima nisu evidentirana ova krivična djela.

Evidentirana krivična djela otuđenja motornih vozila u FBiH

Policijska statistika pokazala je da su lopovima i dalje najatraktivnija volkswagenova vozila. Tokom 2022. godine na području Federacije ukradeno ih je 88, što je više od pola od ukupnog broja. Slijedi 13 automobila marke škoda, sedam peugeota, po pet BMW, opel i renault, po četiri citroen i fiat, po tri audi i mercedes, jedan nissan i jedna kia, te 19 ostalih.

Najviše vozila ukradeno je 2015. godine

Od 2015. godine, kada je evidentirano 1097 ukradenih automobila, ovaj broj je u padu.