porazan podatak

U Federaciji BiH prošle godine obavljeno samo sedam transplantacija

sss

Hiljade bubrežnih bolesnika u BiH žive isključivo zahvaljujući dijalizi i ovaj broj u stalnom je porastu, kao i smrtni ishodi, a transplantacija u našoj zemlji iz godine u godinu sve je manje

– Šesnaesti bubreg rođendan, 16 godina novog života. Hvala Bogu i mom darivatelju Dejanu Plavčiću koji je, iako je imao samo 28 godina, bio jako hrabar i odlučan ali prije svega suosjećajan i human. Nikada neću zaboraviti taj dan kada sam se vratio sa jedne dijalize koja mi je bila baš teška i nakon koje sam se osjećao loše – napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Žuljević se prisjetio dana kada ga je sestrić obavijestio da je odlučio donirati mu bubreg. Ovaj hrabri Dejanov čin spasio mu je život.

– Teško je opisati te osjećaje koji su se u meni događali, miješali, suze, radost i šansa za spas života, a sa druge strane žal jer se radi o jako mladoj osobi koja je tek započela obiteljski život sa njegovom Irenom i malom Marijom. “Hvala“ je tako malo i bijedno ali ipak HVALA i Dejanu i njegovoj užoj i široj obitelji – rekao je Žuljević.

Nažalost, hiljade bubrežnih bolesnika u BiH žive isključivo zahvaljujući dijalizi i ovaj broj u stalnom je porastu, kao i smrtni ishodi, a transplantacija u našoj zemlji iz godine u godinu sve je manje.

Nedavno je zastupnik Naše stranke u Federalnom parlamentu Amir Purić uputio zvanično pitanje Centru za transplantacijsku medicinu FBiH o broju transplantacija. Ovaj centar osnovan je u septembru 2014. godine i od tada vodi evidenciju obavljenih presađivanja organa i tkiva u svrhu liječenja u transplantacijskim centrima u Federaciji, a to su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Ovi klinički centri osposobljeni su za transplantacije bubrega, sa kadavera i živih donora, zatim jetre, rožnice, te matičnih stanica periferne krvi. Međutim, podaci o broju su porazni.

U 2022. godini obavljeno je svega sedam transplantacija, u svim slučajevima bubrega sa živih donora, i to šest u UKC Tuzla i samo jedna u KCUS-u. Godinu ranije bilo je 13, a 2020. godine pet. Najviše transplantacija bilo je 2015. godine – ukupno 46.

S druge strane, susjedna Hrvatska obara rekorde. Samo u Kliničkoj bolnici Dubrava od početka ove godine urađeno je devet transplantacija srca.