Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željko Obradović

U Federaciji BiH se pravi infrastruktura prostornih podataka

280521_obradovic

Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je ovo zakonsko rješenje, a uskoro, kako kaže, Obradović očekuje se da to učini i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu

U Federaciji BiH napravljen je registar prostornih podataka i registar izvora tih podataka. Trenutno postoje 54 institucije, koje proizvode prostorne podatke i 109 izvora prostornih podataka.

– Prostorni podaci su svi oni koje možemo povezati s lokacijom, mjestom. Od svih informacija i podataka njih 80 posto je povezano s prostorom. Imamo situaciju da mnoge naše institucije državne, entitetske, kantonalne i općinske, proizvode informacije u analognom obliku daleko od onih kojima su potrebne – kaže u razgovoru za Fenu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Željko Obradović povodom donošenja zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je ovo zakonsko rješenje, a uskoro, kako kaže, Obradović očekuje se da to učini i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

– Ovaj zakon će „natjerati“ sve institucije da rade na svojim podacima, da prije svega budu u digitalnom obliku i da budu modelirani u skladu s međunarodnim standardima i kao takvi spremni za dijeljenje. Dakle, cilj je da postanu interoperativni – da ih oni kojima ti podaci trebaju mogu koristiti. Svaki podatak imaju svoju cijenu i ovdje ne ulazimo u vlasništvo podataka. Svaka institucija je vlasnik svog podatka, a isto tako ima i odgovornost prema podatku da omogući servise da se ti podaci mogu preuzeti i dalje dijeliti – rekao je Obradović.

Ono što se u prvom redu moralo riješiti je „ko je za koji podatak odgovoran?“ i zato je napravljen registar subjekata prostornih podataka i njihovih izvora.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove u posljednjih osam godina aktivno radi na modeliranju podataka jer su „tačni, sigurni i pouzdani podaci osnovica za ukupno gospodarstvo“.

– Krenuli smo 2014. godine s Uredbom o infrastrukturi prostornih podataka odnosno nečim što je u Evropskoj uniji davno prepoznato kao osnovica za društveni i ekonomski život. Slijedeće godine, 2015.-te, oformljeno je Vijeće infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH (Vijeće IPP FBiH), koje se sastoji od predstavnika 11 institucija i četiri radne grupe. Temeljem dosadašnjih aktivnosti izradili smo geoportal koji je pregled prostornih podataka. Već imamo 13 setova podataka harmoniziranih s međunarodnim standardima spremnih za preuzimanje – rekao je Obradović koji je ujedno i predsjedavajući Vijeća.

Dodaje da će sada zakon donijeti nešto novo s kojim se u biti pokušava napraviti infrastruktura – jedna mreža između svih institucija, organa i pravnih subjekata koji proizvode informacije.

– Zakon se bavi pravilima od samog prikupljanja, održavanja i dijeljenja prostornih podataka – poručio je Obradović.