Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka FUCZ

U Federaciji se od sutra zatvaraju kafići, restorani, kina, muzeji…

sarajevo ulice puste (7)

Sve stupaju na snagu od 6 sati ujutro o obavezujuće su za sve građane i organe u Federaciji BiH

Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovi, čajdžinicama, kafeima.

Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija, rad muzeja, pozorišta, aktivnosti u koncertnim dvoranama, umjetničkim galerijama, rad kina, bazena, kupališta, spa -centara, fitnes centara.

Izuzetak su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje – uz poštivanje epidemioloških standarda.

“Ovo je prvi set mjera. Možda ćemo ih dodatno proširiti. Doći će na red i drugi objekti”, rekao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Zabranjen je svaki vid javnog okupljanja, te se otkazuju svi javni skupovi.

Federalni Štab civilne zaštite donio je ove odluke na prvoj vanrednoj sjednici nakon što je Vlada Federacije proglasila stanje nesreće uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Naredba se primjenjuje od srijede, 18. marta 2020. godine od 06:00h.

Vlada Kantona Sarajevo poziva sve institucije, privrednike, poslovne subjekte i građane Kantona Sarajevo da se u potpunosti pridržavaju donesenih naredbi. Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo će u skladu sa donesenim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, u saradnji sa nadležnim institucijama, pratiti provedbu naredbi i poduzimati neophodne mjere s ciljem zaštite zdravlja građana Kantona Sarajevo i drugih osoba koje se zateknu na području Kantona dok traje stanje nesreće.

Ovu odluku potvrdio je i premijer KS Mario Nenadić.