Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U federalnoj blagajni ostala samo “sića”

BiH

Aftermath of protests in Bosnia

Novca u federalnoj blagajni ima samo za isplatu socijalnih davanja, poput ratnih i vojnih invalidnina, transfera za Zavod PIO/MIO i isplatu plata budžetskim korisnicima, sve ostalo je do daljnjeg na čekanju, kazali su iz federalne Vlade, piše Dnevni list.

– Prioriteti se izmiruju bez zastoja i kašnjenja, a ostali troškovi su u blagom zastoju i to se izmiruje shodno planiranoj dinamici…

U cijeloj priči je specifično da se dividende i porezi na dobit isplaćuju u drugom i trećem kvartalu i trebalo bi da se situacija tada poboljša. Nije toliko dramatično, ali moglo bi biti, kazali su upućeni u situaciju sa budžetom.

[pull_quote_left]Kada su u pitanju poticaji za poljoprivrednike, razni transferi i davanja koji već kasne, niko nije mogao dati odgovor kada će doći na red za isplatu[/pull_quote_left]

Kada su u pitanju poticaji za poljoprivrednike, razni transferi i davanja koji već kasne, niko nije mogao dati odgovor kada će doći na red za isplatu.

– Trenutno ni za što osim za prioritete nema novca. Kako novac bude pristizao u blagajnu, tako će se i isplaćivati, kažu u Vladi.

Da sve bude po zakonu, pobrinula se na zadnjoj sjednici Vlada koja je donijela odluku o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz budžeta FBiH za 2015. godinu.

Ni ministrica finansija Jelka Miličević nije krila činjenice kazavši kako je za prva četiri mjeseca ove godine budžetski priliv manji 270 miliona KM od planiranog.

– Problem su neizmirene obaveze, slab priliv u budžet i situacija da mi iz prihoda koji su ionako slabi izmirujemo obaveze iz prethodnog razdoblja. To je ono što podiže socijalne tenzije i stvara nervozu kod ljudi.Moramo naći način da to riješimo. Ispred nas je sedam vrlo teških mjeseci te moramo odrediti prioritete i vidjeti kako ćemo izaći iz ove situacije, rekla je Miličević.