U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci održana centralna svečanost povodom Lejletu-l-Bedra

ferhadija-Lejletu-l-Bedra3

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci noćas je nakon teravih-namaza održana centralna svečanost na nivou Islamske zajednice u BiH u povodu 17. noći ramazana, Lejletu-l-Bedra, javlja Anadolu Agency.

Teraviji i od obnove Ferhadije prvoj svečanosti obilježavanja dana pobjede na Bedru prisustvovali su dužnosnici Islamske zajednice, te veliki broj vjernika iz Banjaluke i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

ferhadija-Lejletu-l-Bedra

“Muslimani svijeta ovu noć doživljavaju sa posebnim emocijama i značajem, jer je život čovjeka suočen s borbom između dobra i zla i, čini mi se, da je Bedr poruka svjetla, nade, pobjede dobra nad zlom. Mogao bih potvrditi da mi u Bosni i Hercegovini ovu noć posebno doživljavamo baš ovdje u šeher Banjaluci sa emocijama, jer izvodimo prvi put program u povodu Bedra na nivou Rijaseta zajedno sa našim imamima, glavnim imamima, muftijama i vjernicima i na ovaj način pokazujemo da se iz Banjaluke šalju novi zraci svjetlosti slobode i mira”, izjavio je Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Govoreći o ramazanu, Abdibegović je istakao da “protiče u miru i vjernici osjećaju važnost i hurmet mjeseca ramazana. Primjećujemo da se i oni koji ne poste solidarišu s onima koji poste, tako da ovo svjetlo Božije milosti koje se polako spušta na Bosnu i Hercegovinu dobija svoju konturu i u ovom mjesecu ramazana”.

ferhadija-Lejletu-l-Bedra1

“Večerašnja noć je u historiji jako bitna noć i to je prva bitka za muslimane i večeras je lijepo biti u Banjaluci za ovu noć. Ferhadija izgleda još ljepše nego prije”, rekao je Sinanudin Smriko iz Zenice.

Alen Budimlić iz Banjaluke istakao je da je za vjernike ramazan veoma važan, a pogotovo njegove svečane noći. Na pitanje kako mu izgleda obnovljena Ferhadija, Budimlić je rekao da je prelijepa, iako ne zna kako je izledala prije.

“Žao mi je što se moralo obnavljati, ali eto takva je sudbina”, rekao je Budimlić.

Nusret Abdibegović je istakao da će pamtiti taj vremenski period kada je Ferhat-pašina džamija nepotrebno rušena, ali će takođe pokazati ruku i dobrotu i zahvalnost onima koji su pomogli da se ova džamija ponovo izgradi u izvornom obliku.

ferhadija-Lejletu-l-Bedra4

Ferhadija, zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je početkom rata u BiH, 7. maja 1993, a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.

Zvanično otvaranje Ferhadije planirano je na Dan džamija 7. maja 2016. godine. Obnova Ferhadije trajala je deset godina, a završena je pred početak ramazana. U obnovi su između ostalih učestvovali i vjernici i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).