Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Čista nula"

U Finskoj baby paket za trudnice, a u BiH čekaju na naknade i po godinu dana (VIDEO)

bhrt

Novac ili baby paket, opcije su za koje se roditelji u Finskoj mogu opredijeliti mjesec dana prije rođenja djeteta

Sve trudnice u Finskoj posljednjih 80 godina dobijaju od države “baby paket” koji sadrži potrepštine za novorođenče. Dok ideju od Finaca preuzimaju mnoge zemlje, u Bosni i Hercegovini još nema ni naznaka da će se ovako nešto priuštiti porodiljama, javlja BHRT.

Novac ili baby paket, opcije su za koje se roditelji u Finskoj mogu opredijeliti mjesec dana prije rođenja djeteta. Većina se odlučuje za baby paket, jer kutija u kojoj je sve zapakovano nije obična kutija. I porodica Sjoblom iz Helsinkija izabrala je upravo baby paket.

– Ovo nam je prvo dijete. U baby boxu dobijamo sve što nam je neophodno, od odjeće do raznih proizvoda. Zato na neki način ima veću vrijednost nego novac. Osim poklona koji dobijete, također je bitna i njegova tradicija. Baby paketi šalju poruku da država brine o roditeljima dajući im korisne stvari, a kutija za bebe je pravi prvi krevetac za njih, pričaju roditelji Tomas i Suzan.

Ova finska tradicija traje još od 1938. godine. Cilj tada, ali i danas je da se svakom djetetu omogući jednak početak života. U početku program je bio namijenjen samo porodicama s malim primanjima, ali je kasnije proširen na sve trudnice. I nisu ovo jedine beneficije, koje prate svaku porodicu u Finskoj.

– Pored baby boxa, brojne su dječije i roditeljske beneficije koje se dodjeljuju u Finskoj. Npr. svaka porodica dobije oko 100 eura mjesečno za svako dijete dok ne nepune 18 godina. Također, oba roditelja mogu da odsustvuju s posla, a da i dalje dobijaju dio plate. I dok majke u Finskoj pakete dobijaju i prije rođenja djeteta, u Bosni i Hercegovini porodilje naknade čekaju i duže od godinu dana. Ili Stand up iz Finske ukoliko bude upotrebljiv, kaže Ela Nasi iz ustanove za socijalno zbrinjavanje.

Adela Hurem Bjelić iz Sarajeva majka je troje djece. Kaže da smo daleko od Finske, ali i drugih evropskih država, kada je riječ o pravima porodilja, a mogućnost za dobijanje baby paketa se i ne spominje.

– 180 maraka vi dobijete mjesečno, ja sam na blizanke trošila tri puta više nego što sam dobila. Kad vidite kako je u drugim državama, koliko pomažu roditeljima, koliko pomažu djeci, kod nas je to čista nula, priča Adela.

Porodilje u Bosni i Hercegovini su diskriminisane, jer u zavisnosti od mjesta prebivališta, zavisi visina, ali i samo postojanje prava na porodiljsku naknadu. To je posebno izraženo u Federaciji BiH, gdje se u pojedinim kantonima porodiljska naknada nikako ne isplaćuje, a u ostalim kantonima to nisu ujednačeni iznosi, a i naknade uglavnom kasne.