Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Franjevačkom studentskom centru pripreme za dolazak Svetog oca

franjevacki medjunarodni studentski centar

Jedna od najmanje sedam postaja tokom jednodnevnog posjeta Sarajevu poglavara Vatikana pape Franje 6. juna bit će Samostan svetog križa u Kovačićima, poznatiji kao Franjevački međunarodni studentski centar gdje je i sjedište uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene. 

Radovi na zgradi ovog centra su u punom jeku. Naime, zgrada više od 10 godina nije imala fasadu, koja se sada postavlja, a uređuje se i prostor oko samostana gdje će biti priređen doček za Svetog oca. U toku su i pripreme unutrašnjih prostorija.

Prema planu posjete, papa Franjo će prvo imati susret sa članovima državnog predsjedništva, potom će se obratiti vjernicima na Koševu, te će posjetiti Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, a nakon toga će se u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru susresti s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV).

Papa će u Franjevački studentski centar doći s kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem, a na susretu s Papom očekuje se dolazak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, trenutnog upravitelja Mitropolije dabrobosanske, i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija.

Ovom susretu neće prisustvovati predstavnici svih religijskih zajednica u BiH, kojih ima više od 20, ali će se Papa susresti s poglavarima četiriju najvećih religijskih zajednica – katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom.

U razgovoru za Fenu zamjenik provincijala Bosne Srebrene fra Marijan Karaula podsjetio je da će se Papa vjernicima obratiti u dvorani koja je nazvana po svetom Franji, po kojem je i sadašnji papa uzeo ime.

-Na ovom ekumenskom i međureligijskom susretu za koji je predviđeno da traje oko 45 minuta, trebalo bi se okupiti ne više od 300 ljudi. Papina je nakana uputiti njima i poglavarima i predstavnicima četiriju religijskih zajednica poruku mira, suživota, tolerancije i praštanja – naglasio je Karaula.

Dodao je da je Papina namjera da potakne i ohrabri najodgovornije predstavnike religijskih zajednica na izgradnju mira, dijaloga i ekumenizma.

Već na samom ulazu u Franjevački studentski centar Papu i kardinala će dočekati provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i poglavari spomenutih religijskih zajednica te ga dopratiti do pozornice.

Vjernicima će se prvo obratiti kardinal Puljić, a nakon njega i poglavari ostalih triju vjerskih zajednica. Tek potom okupljenima će se obratiti papa Franjo, nakon čega je predviđena zajednička molitva, rukovanje i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava.

Nakon obilaska  ovog samostana, Papa će se papamobilom uputiti u dvoranu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” gdje će se susresti s oko 1.000 mladih.

S ciljem da se pošalje najljepša slika BiH prema svijetu, Franjevački međunarodni studentski centar na poseban način će urediti prostor u kojem će dočekati Papu.

Fra Marijan Karaula je u razgovoru za Fenu kazao da dolazak Svetog oca za BiH znači puno te da je izuzetno važna činjenica da je Papa za svoju posjetu izabrao upravo BiH.

– Ako znamo u kojim je državama Papa bio, kao što su Albanija i Filipini, može se zaključiti da državu BiH za posjetu nije slučajno odabrao. Papin dolazak pokazuje da ima neko ko se brine i kome su BiH i njeni narodi na srcu – ocijenio je Karaula.