Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Galeriji Novi hram otvorena izložba o jevrejskoj djevojčici Anne Frank

izlozba anna frank

Putujuća izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas”, koja osvjetljava brojne detalje iz života jevrejske djevojčice čija je svjetska slava temeljena na ratnom dnevniku pronađenom nakon njene smrti, otvorena je danas u Galeriji Novi hram Sarajevu.

Postavka donosi trideset i dva panela sa fotografijama i pratećim tekstom, uz osnovne istorijske informacije o Drugom svjetskom ratu, rastu nacističke Njemačke i progonu Jevreja, potom detalje iz života Anne Frank i njene porodice s kraja Drugog svjetskog rata, te života u logoru, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Paneli su obogaćeni brojnim citatima iz Anninog dnevnika, pronađenog u Tajnom aneksu, skrovištu u Amsterdamu gdje je živjela dvije godine u tajnosti s porodicom, nakon što su otkriveni i odvedeni u logor.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas.

Brojne posjetioce izložbe pozdravio je Kerim Somun uime Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, organizatora izložbe, istaknuvši da će postavka već sutra biti otvorena u Beogradu, dok je prethodno obišla 14 gradova u Hrvatskoj i tri u Makedoniji.

Podvukao je da je postavka organizirana u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest za danas” čiji je cilj promišljanje novih metodologija za istraživanje istorije od Drugog svjetskog rata do danas.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak podvlači da Dnevnik Anne Frank predstavlja izraz nade i strahova djevojčice od 13 godina, njena zapažanja, ali i promišljanja o budućnosti. Smatra da je njena veličina u poruci koju je zapisala uprkos svemu što se oko nje događalo, a to je da još uvijek vjeruje kako su ljudi ipak dobri u srcu.

– Tragična sudbina i nepopravljiv gubitak talentovane djevojčice upozorenje je da ne smijemo nikada zaboraviti. Vjerujem da njena poruka ima poseban značaj za BiH – suočavanje sa komplikovanom i bolnom prošlošću još uvijek je veliki izazov, kao i pronalaženje hrabrosti za izgradnju zajedničke budućnosti – kazao je.

Njena poruka nas, dodao je, izaziva da prekinemo zle prakse ultranacionalizma, podjela i nesuočavanja sa prošlošću.

Posjetioce Galerije pozdravila je i generalni sekretar Jevrejske zajednice u BiH Elma Softić-Kaunitz, ocijenivši da je najveća vrijednost izložbe što je namijenjena prvenstveno mladima.

Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-jevrejski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Posjetioce su kroz izložbu vodili posebno obučeni učenici, edukatori, prenoseći vršnjacima znanja koja su stekli o temama izložbe.

Izložba će biti otvorena do 7. maja, a organizatori su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija”.

Izradu je finansirala Evropska unija, a prikazivanje postavke u Sarajevu omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.