U glavnom gradu BiH u Novu godinu sa Zdravkom Čolićem i vatrometom

sarajevo – bina za novu godinu

Jedna od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda Zdravko Čolić uvest će večeras Sarajlije i sve one koji su odlučili biti ovu noć u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Novu 2018. godinu, a organizatori su obećali vrhunsku zabavu i veliki vatromet.

Novogodišnje slavlje u Sarajevu trajat će tri dana te se očekuje da će glavni grad Bosne i Hercegovine, uz koncerte Zdravka Čolića i Crvene jabuke, koja nastupa 1. januara, biti centar regije.

Neradni dani u Bosni i Hercegovini su ponedjeljak, 1. januar i utorak, 2. januar 2018. godine.

Ipak, budući da je zdravlje na prvom mjestu, Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo organizirat će dežurstva za vrijeme novogodišnjih praznika.

Naredna dva dana, 1. i 2. januara, od 07.30 do 20.00 sati radit će Dom zdravlja Centar – Vrazova 11, Dom zdravlja Novo Sarajevo – Bihaćka 2, Dom zdravlja Ilidža – Mustafe Pintola 1, Dom zdravlja Hadžići – Anđelka Lažetića 2, Dom zdravlja Vogošća – Igmanska 52 i Dom zdravlja Ilijaš – 29. februar bb.

Ambulanta porodične medicine Trnovo dežurat će od 8.00 do 16.00 sati.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS angažirat će osam ekipa za medicinsko osiguranje u gradu u dane kad se obilježavaju novogodišnji praznici, neovisno od njihove osnovne djelatnosti gdje će također raditi u pojačanom kapacitetu.

Večeras će pet mobilnih urgentnih medicinskih ekipa biti na mjestu dočeka Nove godine na Marijin dvoru, a za koncert grupe “Crvena jabuka” 1. januara na tom prostoru bit će angažirane dvije ekipe.

Budući da su dosadašnja iskustva pokazala da veliki broj povreda bude uzrokovan upotrebom pirotehničkih sredstava iz Hitne pomoći apelirano je da se o tome vodi računa i ne ugrožava vlastito i zdravlje drugih.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su poduzeli sve operativno-tehničke mjere sigurnosti koje podrazumijevaju fizičku, kontradiverzionu i saobraćajnu zaštitu, kako bi doček Nove godine protekao bez incidenata.

– Apeliramo na građane da tokom proslave novogodišnjih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, te da se suzdrže od drugih negativnih ponašanja, a kako bi smo, svi zajedno, civilizirano i dostojanstveno ispratili staru i dočekali Novu godinu – istaknuto je iz MUP-a KS.

Također, rečeno je da zbog novogodišnjih praznika 1. i 2. januara neće raditi lokacije za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Povodom javnog dočeka Nove 2018. godine na platou ispred Sarajevo City Centra (SCC) doći će do privremene potpune obustave saobraćaja u periodu od 17.00 sati 31. decembra 2017. do tri ujutro 1. januara.

Tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica, a taxi stajalište iz ul. Valtera Perića bit će dislocirano na lokalitet taxi stajališta u ul. Hamdije Kreševljakovića – Skenderija.

Iz Gradske uprave Sarajeva sugerisali su građanima da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju, ali i iz razloga jer će parking prostori na lokaciji javnog dočeka biti zatvoreni.

Preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizovano dovoze posjetioce, koriste najbliže veće parking površine na Zetri i u krugu Kampusa UNSA u noći javnog dočeka Nove 2018. godine.