Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Gornjoj Kalesiji 1. juna dženaza za 19 u ratu ubijenih Zvorničana

gornja kalesija – dzenaza

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija 1. juna bit će klanjana 19. kolektivna dženaza-namaz u ratu ubijenim Bošnjacima Zvornika. Za ukop je identificirano devet žrtava, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom 19. kolektivne dženaze bit će ukopani Asim (Avdo) Buljubašić, Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, Šaha (Huso) Ajanović, djevojački Huseinović, Murto (Muzafir) Hajdarević, Meho (Ešef) Mustafić, Hasiba (Kadrija) Arifović, djevojački Manjić, Hanifa (Salko) Hodžić, djevojački Hasanović. Najmlađa žrtva je Jasmin (Hasib) Smajić, koji je u trenutku ubistva imao 19 godina, a najstarija Fatima (Mustafa) Hodžić, djevojački Omerović, ubijena u 76. godini.

˝Istog dana bit će zamijenjeni bašluci naknadno identificiranim NN osobama. Riječ je o ljudima koji su ranije ukopani, a sada će im se dodijeliti bašluci s imenom i prezimenom. Radi se o Mehi (Ramo) Ahmetoviću, Hajrudinu (Jusuf) Jahiću i Muharemu (Halid) Kapidžiću. Inače, od 1992. do 1995. sa područja Zvornika nestalo je ukupno 1.976 osoba, a 1.542 su identificirane˝, izjavio je na danas održanoj konferenciji za novinare Hakija Smajlović, sekretar Udruženja nestalih i zarobljenih opštine Zvornik.

Mustafa ef. Muharemović, iz Organizacionog odbora 19. kolektivne dženaze, rekao je da je ˝beogradski sud uradio više na procesuiranju zločina nego što su to uradile institucije BiH˝.

˝Svjedoci umiru i u dogledno vrijeme neće biti nikog da svjedoči˝, naglasio je Smajlović.