Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hercegovini zasađeno 30 miliona stabljika smilja

Smilje

Na području općina Neum, Stolac, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Mostar, Grude, Ljubuški, Čitluk i Tomislavgrad zasađeno je oko 30 miliona stabljika smilja potvrdio je nedavno predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović istaknuvši kako još nisu dobiveni podaci za Čapljinu.

U Mostaru je nedavno održan sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Gospodarske komore Federacije BiH na kojemu je razmatrana Informacija o prikupljenim statističkim podacima o nasadima smilja i destilerijama za preradu smilja kao i prijedlog općeg ugovora o partnerstvu. Sastanku su prisustvovali predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog i Hercegbosanskog kantona.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je da u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača.

Kada je riječ o prijedlogu općeg ugovora o partnerstvu, kreator spomenutog prijedloga Ilija Kožulj istakao je da je prijedlog u potpunosti završen te kako bi ga se trebalo potpisati što prije jer sezona još nije počela.