BiH

skb mostar

U HNK-u 54 nova slučaja covida-19, čak 50 u Stocu

26/06/2020

Od jedinica lokalne samouprave traži se provedba pojačanog inspekcijskog nadzora sukladno naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Tokom današnjega dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na covid-19 testirano je 116 uzoraka, od čega je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pozitivno ukupno 54, i to 50 iz Stoca, 3 iz Mostara i 1 iz Čitluka.

S obzirom na evidentno pogoršanu epidemiološku sliku, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i scoijalne skrbi iznova je pozvao građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Krizni štab apelira i na pridržavanje nedavno donesenih preventivnih mjera, odnosno strogo pridržavanje naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, od jedinica lokalne samouprave traži se provedba pojačanog inspekcijskog nadzora sukladno naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

U ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika, saopštili su iz Kriznog štaba.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se, kako je navedeno, vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove, a za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne skrbi, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove.

“Nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu covida-19 i uspostava trijažnih punktova te su o istom obvezni dostaviti izvještaj Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona najkasnije do 30. juna ove godine”, stoji u saopštenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.