BiH

Prvo stariji

U Institutu za javno zdravstvo RS počinje vakcinacija trećom dozom

18/10/2021

Kako su ranije saopštili u Institutu, za primanje treće doze, potrebno je da prođe šest mjeseci od revakcinacije

Vakcinacija trećom, buster dozom vakcine protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici, počinje danas u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Portparol Instituta Milka Mrđa kazala je da su u Institutu već počeli sa prozivanjem ovih grupa građana na imunizaciju trećom dozom.

Ona je dodala da će one osobe koje su prve dvije doze vakcine primile u domovima zdravlja u Republici Srpskoj, tamo dobiti i treću dozu, prema planovima tih zdravstvenih ustanova.

Mrđa je istakla da će domovi zdravlja planove praviti prema svojim kapacitetima, te pozivati građane na vakcinaciju trećom dozom.

Kako su ranije saopštili u Institutu, za primanje treće doze, potrebno je da prođe šest mjeseci od revakcinacije, te da će prvi na listi za primanje treće doze biti osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici.

“U ovom momentu, treća doza može se primjenjivati kod osoba starijih od 65 godina starosti, korisnicima domova za stara lica, hroničnim bolesnicima, koji su drugu dozu primili prije 31. marta ove godine”, naveli su ranije u Institutu.

Treću dozu sada mogu primiti i osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću, kao što su medicinski radnici, osobe zaposlene u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

Iz Instituta su naveli da se kao buster doza daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije.

“Kada je u pitanju vakcina `Sputnik ve`, kao buster doza daje se komponenta jedan vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primjena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju”, naveli su ranije iz Instituta.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Republici Srpskoj, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze sa QR kodom, te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.