Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Istočnom Sarajevu predstavljena nova stranaka STOP

stranka stop5
FOTO: D. Begović

Danas je u hotelu Beograd u Istočnom Sarajevu je održana prva press konferencija novoosnovane Srpske tradicionalne oslobodilačke partije.

Ova press konferencija je bila prvo zvanično obraćanje ove partije široj javnosti, a ujedno i upoznavanje upoznavanje javnosti sa programom partije. Okupljenim predstavnicima sedme sile su se obratili Predsjednik parije Vanja Elez, predsjednik aktiva mladih STOP-a Siniša Milošević i član glavnog odbora partije Srđan Elek.

Predsjednik parije i kandidat za predsjednika Republike Srpske ispred Glavnog odbora ove partije, na predstojećim izborima 2018. Vanja Elez je upoznao prisutne sa osnovnim ciljevima partije.

Među osnovnim ciljevima kako Elez navodi su: „Povratak suverenosti koju su vlasti u RS i BiH olako prepustile međunarodnim institucijama ispunjavajući direktive stranih centara moći, što je zemlju dovelo u stanje totalnog kolapsa. Kompletna društveno-ekonomska situacija u Republici Srpskoj je veoma loša, a to je sve produkt „rada“ vlasti u protekle 22 godine. Prenošenje nadležnosti, pljačkaške privatizacije, zatvaranje preduzeća, bez ikakvog ekonomskog programa su rezultati politike koju trpimo i zbog koje se narod iseljava u većem obimu nego i za vrijeme prethodnog rata“ – rekao je Elez.

 

Ispred aktiva mladih obratio se Siniša Milošević koji je rekao da: „Mladi danas ne vide nikakvu perspetkivu u našoj zemlji, i gledaju kako da što prije odu odavde. Zato je potrebno da se mladi mobilišu i što prije nešto preduzmu kako bi se ovaj katastrofalni trend zaustavio. Izdvajanja za obrazovanje su nedovoljnja i to mladima najviše smeta.“

Okupljenima se obratio i Srđan Elek kao član Glavnog odbora STOP-a koje prisutne goste i novinare obavjestio da je na sjednici Glavnog odbora jednoglasno odlučeno da predsjednik partije STOP bude i kandidat za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima.

Nakon toga predsjednik partije Vanja Elez je još dodao:“ Da će STOP svoju politiku zasnivati na odnosima sa Rusijom i zemljama BRIKS-a kao najvećom ekonomskom snagom na svijetu, a da će insistirati na prekidu sluganske politike prema EU koju vodi vladajuća šestorka u Republici Srpskoj, te da je sasvim jasno da sve vladajuće stranke u Republici Srpskoj, njih šest u oba bloka, imaju potpuno isti program koji se pokaozao pogubnim i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u cjelini.“

Na pitanje novinara kako misli da provede svoje političke ideje, Elez je odgovorio: „Mnogo je svijetlih primjera zemalja koje su odbile neoliberalni koncept i koje su odbile EU. Island, Norveška, Švajcarska su najbogatije Evropske zemlje a odbile su briselske direktive i prekinule pregovore. Čak i u EU postoji Višegradska četvorka koja odbija direktive iz Brisela. Novca danas ima na raznim stranama, ali tamo gdje ćemo ga mi tražiti nećemo biti uslovljeni MMF-ovim lihvarskim uslovima na uštrb naših građana.“

Na pitanje koja će biti prva odluka ukoliko bude izabran za predsjednika Republike Srpske, Elez je odgovorio da će odmah učiniti sve da se prekinu ucjenjivački pregovori sa Evropskom Unijom.