Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanje ljudskih prava

U izvještaju State Departmenta spomenuti i lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a

dodik covic izetbegovic pixsell

Dio izvještaja govori i o korupciji i kriminalu u našoj zemlji. Navode da zakoni koji predviđaju kazne za korupciju nisu efikasno implementirani

State Department objavio je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini. U izvještaju se spominju lideri SDA, HDZ i SNSD. Bakiru Izetbegoviću zamjera se zapaljiva retorika u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini, Draganu Čoviću prisustvo obilježavanju smrti predsjednika tzv. Herceg-Bosne, a Miloradu Dodiku konstantno negiranje genocida u Srebrenici, piše Federalna.ba.

Dio izvještaja govori i o korupciji i kriminalu u našoj zemlji. Navode da zakoni koji predviđaju kazne za korupciju nisu efikasno implementirani. U izvještaju se napominje da je prošle godine, vlada SAD-a sankcionisala zamjenicu glavnog tužioca Dianu Kajmaković zbog korupcije jer se miješala u slučajeve kako bi zaštitila kriminalce i trgovce narkoticima.

Podsjetili su i na slučaj koji se odnosi na nabavku respiratora iz Kine. Tada se na američkoj crnoj listi našao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Vlasti Bosne i Hercegovine tokom godine nisu usvojile važne antikorupcijske zakone, kao što su Zakon o sprečavanju sukoba interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Bilo je brojnih prijava o korupciji u vladi tokom godine. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih predmeta izricali su uslovne kazne. Državno tužilaštvo je tokom godine podiglo samo jednu optužnicu za korupciju na visokom nivou. Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno bila rasprostranjena u sektoru zdravstva i obrazovanja, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i procedurama zapošljavanja u javnoj upravi”, navedeno je u izvještaju.