U Jajcu obilježena 72. godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a

jajce avnoj godisnjica

Više od 2.000 antifašista okupilo se danas u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 72. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), saopćio je portal Jajce Online.

Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata (NOR), predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija, te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije između ostalih gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš , te predstavnici brigade Garibaldi iz Trsta.

Danas, 72 godine poslije okupljeni u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i narodnooslobodilačkog rata, ovo okupljanje je poruka i potvrda želje i odlučnosti da se ukaže na vrijednosti koje treba cijeniti, na događaje koji su obilježili historiju regiona, a Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a, osnovan prije 62 godine, čuva kolektivno sjećanje na doprinos pobjedi nad fašizmom.

U okviru manifestacije položeno je i cvijeće na Spomen fontanu u Jajcu posvećenu AVNOJ-u i održana svečana akademija povodom 72. godine Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Danas i sutra biće upriličena i regionalna konferencija 1945 -2015: Muzeološke apologije (dis)kontinuiteta o temu: Muzealizacija Drugog svjetskog rata.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. u Jajcu, u današnjem muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Džordže Andrejević Kun dekorisao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasjedanje intoniranjem himne “Hej Sloveni”.

Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.