U Kaknju se gradi edukativno-rekreativno-zabavni park “Oaza”

kakanj_park

Općinska uprava Kaknja promovirala je novi projekt komunalnog uređenja kojim će se na lokalitetu ilegalne deponije smeća, i dijelu zapuštene zone kod pomoćnog stadiona FK “Rudar”, izgraditi edukativno-rekreativno-zabavni park za djecu i omladinu “Oaza”.

Osnovni cilj projekta, koji će finansirati “Canada Fund for Local Initiatives”, Općina Kakanj i lokalni privrednici, jeste podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini.

Osim mobilijara zabavnog karaktera, radit će se i na formiranju male edukativne botaničke bašte, a istovremeno će se u šest kakanjskih osnovnih škola održavati edukativne radionice o zaštiti okoliša i održivom korištenju izvora energije.

Ovaj projekt je ocijenjen vitalnim i za Fudbalski klub “Rudar” Kakanj, koji će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima i za takmičarske nastupe mlađih selekcija, koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama. U konačnoj realizaciji projekta biti će izgrađena i manja saobraćajnica kroz lokaciju “Trafostanice” i ispod tribina do pomoćnog stadiona, koja će doprinijeti poboljšanju odvijanja prometa u ovoj urbanoj sredini.

Projekt će implementirati Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde”, u partnerstvu s Udruženjem “Savjet održive gradnje”, a po riječima predsjednica tih udruženja Lejle Brulić i Alme Demirović donatori su najavili da će planirani radovi biti završeni do polovine februara. Ukupna vrijednost projekta iznosi 180.000 KM, a donatori i općinska uprava su već osigurali 95.000 KM, dok je ostatak sredstva planiran da se nadoknadi donacijama privrednih i drugih subjekata, koji će se uključiti u projekt na način da o vlastitom trošku realiziraju određene radove, te tako pomognu lokalnoj zajednici u realizaciji značajnog projekta namijenjenog djeci i mladima Kaknja.