Jedna preminula

U Kantonu Sarajevo 14 novozaraženih, oporavile se 32 osobe

koronavirus_covid19_maske_sarajevo_0620_apd (2)

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 138 pacijenata, od kojih je dva transportovano u Opću bolnicu, a šest na KCUS

Protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su se u istom periodu oporavile 32 osobe.

Od ovog broja novozaraženih, njih 11 odnosno 73,3 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

Proteklog dana je obrađeno 412 testova na koronavirus. Kanton Sarajevo danas bilježi 341 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih do sada je 52.378 a ukupan broj izliječenih je 50.773. Trenutno je 3.105 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 27. Trenutno je u KS hospitalizirano 77 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 50 pacijenata.

Na respiratoru su četiri pacijenta, i to dva na KCUS-u i dva u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene 2 osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 138 pacijenata, od kojih je dva transportovano u Opću bolnicu, a šest na KCUS.

Na drive-in punktu za testiranje na Vrbanji uzet je 81 PCR test, dok na ostalim drive –in punktovima nije bilo PCR testiranja. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 250.

Covid-pozivni centar je zabilježio 147 poziva, a obavljena su i 163 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.