Zavod za javno zdravstvo KS

U Kantonu Sarajevo 142 novozaraženih koronavirusom i 203 oporavljene osobe

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.480 slučajeva zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđena su 142 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 684 uzorka prikupljena u periodu od 8. do 12. decembra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 88 zaraženih osoba, odnosno njih 61,97 posto.

U isto vrijeme, 203 osobe su oporavljene od zaraznog oboljenja “Covid – 19”, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (156) i Općoj bolnici (81) hospitalizirane su 237 osobe, od kojih deset pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 27 pacijenata. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je devet osoba.

Desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 318 osoba, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.480 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 12. decembra ove godine ukupno je registrovano 22.265 zaraženih osoba koronavirusom, od čega se oporavilo 19.467 osoba.

U periodu od 29. novembra do 13. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 3.197 samoizolacija.

– Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – naglasili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.