oporavile se 93 osobe

U Kantonu Sarajevo 53 nova slučaja zaraze koronavirusom

izolatorij-podhrastovi-koronavirus-hitna
25.02.2020.., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Iz Klinike za plucne bolesti Podhrastovi u Sarajevu pocelo je prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjela kirurgije Klinickog centra Univerziteta u Sarajevu zbog pripreme karantene za pacijente zarazene koronavirusom. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mobilni timovi su u kućnim posjetama do sada vakcinisali 156 osoba koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u Zetru

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok su se u istom periodu 93 osobe oporavile od Covid-19 infekcije.

Od tog broja novozaraženih, njih 37, odnosno 69,81 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Preminulo je pet pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom. Proteklog dana je obrađeno 519 testova na koronavirus.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.176 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih do sada je 51.717, a ukupan broj izliječenih je 49.349. Trenutno je 4.568 osoba u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 72, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 120.

Trenutno je u KS hospitalizirana 291 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 200, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 91 pacijent.

Na respiratoru je šest pacijenata, i to četiri na KCUS-u i dva u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 35 pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno osam osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 300 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu, a pet na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 101, u Novom Gradu 36, u Semizovcu 33 i na Ilidži 13. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 471. Covid-pozivni centar je zabilježio 484 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U Olimpijskoj dvorani „Huan Antonio Samaranch“ (Zetra) već četiri dana traje vakcinacija protiv COVID-19 građana starijih od 75 godina. Prvog dana vakcinisao je 1.250 sugrađana, drugog 1.440, trećeg 1.880, a jučer 1.760. Ukupno je do sada vakcinisano 6.330 građana. Svaka vakcinacija je automatski zavedena u zdravstveni karton pacijenta, što je jedini primjer u regiji.

Na vakcinaciju u Zetru su do sada pozivane osobe iz ove starosne skupine po osnovu njihove online prijave. Nakon toga će biti pozivane osobe starije od 70 godina koje su se prijavile po istom principu, kao i novoprijavljeni građani stariji od 75 godina, a sve shodno broju raspoloživih vakcina.

Mobilni timovi su u kućnim posjetama do sada vakcinisali 156 osoba koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u Zetru.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.