Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

U Kantonu Sarajevo 62 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba

opca bolnica sarajevo covid odjel – anadolija (7)

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 50 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 647 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila se 101 osoba. Jedan pacijent je preminuo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 109 pacijenta, od kojih 102 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,40 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 50 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je pet osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.587 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.179 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.998 osoba zaraženih koronavirusom, te 64.817 izliječenih.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 117, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 194 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 188 pacijenata, od kojih je troje transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 549 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 379 poziva, a obavljeno je i 309 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, prenosi Služba za protokol i press KS.