BiH

Zavod za javno zdravstvo KS

U Kantonu Sarajevo broj oporavljenih veći od broja zaraženih koronavirusom

05/12/2020

Od 30. januara do 4. decembra ove godine ukupno je registrovano 20.886 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je 17.314 oporavljeno

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 837 uzoraka prikupljenih u periodu od 01. do 04. decembra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 137 zaraženih osoba, odnosno 60 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 328 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid– 19, što je podatak koji i danas potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u Kantonu Sarajevo registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (214) i Općoj bolnici (92) hospitalizirano je 306 osoba, od kojih osam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa bolničkog liječenja otpuštena je 31 osoba.

Od posljedica Covid-19 šest osoba je umrlo, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 278 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 3.294 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 4. decembra ove godine ukupno je registrovano 20.886 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je 17.314 oporavljeno.

U periodu od 21. novembra do 5. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 4.253 samoizolacije.

Ljudi svih starosnih doba mogu se zaraziti koronavirusom. Zato Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo apeluje na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija, saopćava Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije nalaze se na web stranici www.zzjzks.ba.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.