Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posljednja 24 sata

U Kantonu Sarajevo četvero novozaraženih i jedan smrtni ishod

gradjani_bih

Trenutno je na bolničkom liječenju 26 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Nema pacijenata na respiratoru

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 505 sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam osoba. U istom periodu preminula je jedna osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 26 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Nema pacijenata na respiratoru i niko ne koristi potporu kisikom iznad 15l/min.

Kanton Sarajevo danas bilježi 74 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 659 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.677 osoba zaraženih koronavirusom i 51.317 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi pet.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 42 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 56 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzet 261 bris za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 138 poziva, a obavljena su 84 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Danas je u Zetri planirana revakcinacija 480 građana Kantona Sarajevo, kao i prva vakcinacija njih 600.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.