Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo zdravstva

U Kantonu Sarajevo izdato 1.247 prekršajnih naloga za nenošenje maski

Građani Sarajeva i na ulicama nose zaštitne maske

Kantonu Sarajevu uskoro u funkciji centar za opservaciju COVID pacijenta

Džafer Hrvat, načelnik uniformisane policije Kantona Sarajevo, kazao je danas da su policijski službenici od 17. oktobra, kada je počela da se provodi naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, izrekli 1.247 prekršajnih naloga za nenošenje maski, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, objavio aktuelne epidemiološke podatke.

“Za 48 sati obrađeno je 2.104 uzorka koji su prikupljeni u periodu od 8. do 12 novembra od kojih je 847 novozaraženih. Trenutno je hospitalizirano 238 pacijenata, od toga na klinici za infektivne bolesti i izolatoriju Podhrasovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 148, a u Općoj bolnici 90. U protekla 24 sata prijavljeno je, nažalost, devet smrtnih ishoda, od toga tri su naknadno dostavljena Zavodu za javno zdravstvo, tako da možemo govoriti o šest smrtnih ishoda. Trenutno je u Kantonu Sarajevo 5.986 aktivnih slučajeva. Ono što je bitno napomenuti je da se u protekla 24 sata 327 osoba oporavilo i blizu smo toga da broj zaraženih i oporavljenih budu blizu”, izvijestio je Beganović.

Dodao je da će uskoro u Kantonu Sarajevu biti u funkciji centar za opservaciju COVID pacijenta, koji se prema njegovim riječima nalazi na odličnoj lokaciji u gradu, blizu obje bolnice i imaće kapacitet do 100 mjesta.

“Krizni štab je racionalizovao odluku Vlade KS o mobilizaciji kadrova svih javno-zdravstvenih ustanova, koja je donesena krajem prošlog mjeseca, na način da je napravljen raspored. Ti ljudi će primarno po tom rasporedu biti angažovani u novom stacionaru za opservaciju COVID pacijenata, koji je u pripremi da se otvori, da se taj kapacitet stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu KS”, objasnio je Beganović i nastavio:

“Od kadrova koji su mobilizirani već je napravljen raspored rada u tom centru za opservaciju, koji će služiti kao prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja.”

Hrvat je istakao da je Uprava policije, od usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dobila dvije naredbe, jednu od kantonalnog i drugu od federalnog kriznog štaba.

“Jedna naredba se odnosi na obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i zatvorenom. S primjenom te naredbe Uprava policije je počela 17. oktobra i do danas je izrekla 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Podsjetiću da je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 500 do 1.500 KM. Druga je naredba federalnog kriznog štaba i odnosi se na ograničenje kretanja građana u periodu od 23 do pet sati. U proteklih 48 sati, od primjene te naredbe, izdato je 13 prekršajnih naloga, a i za taj prekršaj je propisana kazna od 500 do 1.500 KM”, istakao je Hrvat.

Pozvao je građane Kantona Sarajevo da se suzdrže od bespotrebnog kretanja, da poštuju naredne i razumiju ono što im policijski službenici na terenu upućuju kao apel ili kao određenu vrstu sankcije.

“Primorani smo da zaštitimo građane od neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji krše normu i zato će snositi propisane sankcije”, zaključio je Hrvat.