Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo privrede KS

U Kantonu Sarajevo konačno počela akcija uklanjanja divljih deponija

l_817015de4d05a62c333c149c34256dd8

Nakon prve faze sanacije divljih deponija koja podrazumijeva utvrđivanje vrsta i razvrstavanje postojećeg otpada, te njegovo sortiranje za kompost ili odlaganje na legalne deponije, slijedi faza odvoza nerazgradivog, odnosno zatrpavanje organskog otpada, te na kraju ravnanje zemljišta

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo počelo je sa uklanjanjem divljih deponija na području Kantona, u cilju očuvanja ekosistema šuma i šumskog zemljišta.

Projekt će se realizirati na područjima kojima gazduje KJP „Sarajevo – šume“, i to u nekoliko faza. Prva faza podrazumijeva čišćenje i prikupljanje otpada na lokacijama gospodarska jedinica (G.J.) «Igman», odjeli 136, 137, 138, 139, 147, 26; G.J. «Zujevina», odjeli 78/h, 78/b; G.J. «Mehina luka», odjeli 65/f, 66/b,69/d, 82/h, 57; te G.J. «Hojta Presjenica», odjeli 36/d, 93/b, 94/a,b, 96/a.

– Nelegalne, divlje deponije veliki su problem sa mnogo aspekata, od higijenskog do zdravstvenog. Različite vremenske prilike utječu da se taj otpad raznosi, životinje koje tu prave legla izvori su različitih zaraza, dok je zagađivanje zemljišta, zraka i vode problem koji dugoročno može imati nesagledive štete za ukupan ekosistem šume i šumskog zemljišta. Svi ti faktori predstavljaju izrazitu opasnost po ljudsko zdravlje, zdravlje životinja, okoliš i prirodu. Često se desi da ovakve deponije od strane nesavjesnih prolaznika budu zapaljene, pa izazovu veće ili manje šumske požare. Dim i produkti gorenja dodatno zagađuju zrak i okolinu, te zemljište, nadzemne i podzemne vode. Sve su to razlozi zbog kojih je neophodno da se sanaciji ovih deponija pristupi ozbiljno i bez odlaganja – naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Nakon prve faze sanacije divljih deponija koja podrazumijeva utvrđivanje vrsta i razvrstavanje postojećeg otpada, te njegovo sortiranje za kompost ili odlaganje na legalne deponije, slijedi faza odvoza nerazgradivog, odnosno zatrpavanje organskog otpada, te na kraju ravnanje zemljišta.

U posljednjoj fazi planirano je ambijentalno uređenje, odnosno postavljanje nadstrešnica sa stolom i klupama.

– Na ovim lokacijama postavit ćemo i drvene panoe s ekološkim porukama i kante za smeće, a duž saobraćajnice postavit ćemo 15 drvenih panoa sa ekološkim porukama s ciljem podizanja svijesti kod ljudi o značaju čiste životne sredine, te dodatne kante za smeće na mjestima prikladnim za to. Postavit ćemo i zaštitne ograde u dužini oko 200 metara – pojasnio je direktor „Sarajevo-šuma“ Samir Omerović.

Ukupna vrijednost projekta sanacije divljih deponija i ambijentalnog uređenja nakon sanacije je 60 hiljada maraka, a u cijelosti ga finansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.