Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagađenje zraka

U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda “Upozorenje” u A, B, C i D zonama

sarajevo – magla – smog 1 AA

Na osnovu praćenih trendova porasta zagađenja zraka i vremenskih uvjeta očekuje se tokom naredna 24 sata da će i na stanicama Hadžići i Vijećnica doći do prekoračenje vrijednosti za prag epizode „Upozorenje“

Zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka, u Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda „Upozorenje“ u A, B, C i D zonama te se u skladu s tim provode i mjere.

Prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dao je saglasnost na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor kvaliteta zraka za proglašenje epizode „Upozorenje“ u A, B, C i D zonama KS, zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području našeg kantona na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja praga upozorenja za PM10 od 150µg/m3 za prethodni dan. Na ostalim stanicama izmjerene vrijednosti prelaze graničnu vrijednost od 50µg/m3.

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata, prvenstveno sumpordioksida na stanici Ilijaš i azot dioksida na Otoci, bilježe također porast izmjerenih koncentracija.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, bez padavina i s vjetrom slabog intenziteta, te s temperaturnom inverzijom koja može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Na osnovu praćenih trendova porasta zagađenja zraka i vremenskih uvjeta očekuje se tokom naredna 24 sata da će i na stanicama Hadžići i Vijećnica doći do prekoračenje vrijednosti za prag epizode „Upozorenje“.

Ukratko, ovakav prijedlog Stručnog tijela je baziran na prognoziranim stabilnim vremenskim uslovima i evidentiranim prekoračenjima izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u zraku za prag spomenute epizode.