Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

568 novozaraženih

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata preminulo 15 osoba zaraženih koronavirusom

Zdravstveni sistem u Konjicu pred kolapsom
28.10.2020., Konjic, Bosna i Hercegovina - Zdravstveni sistem u Konjicu od pocetka pandemije je pod velikim pritskom, a posljednjih nekoliko dana pocinje se urusavati. Pritom, direktorica Opce bolnice u Konjicu, povecala je sebi placu na 6,500KM (3,300€). Brojni gradjani cekaju na hladnoci, na parkingu u krugu bolnice, kako bi uradili test na Covid-19. Stolice na kojima gradjani sjede donacija su Udruzenja zena "Nera" iz Konjica. Novinarima koji su jutros izvjestavali iz Konjica, medicinski radnik koji uzima briseve, prijetio je sa "sta to radite, nemojte da vam glavu odvrnem", a zastitar iz kruga bolnice, prenio je poruku od direktorice da cemo svi biti tuzeni. Jucer je u Hercegovacko-neretvanskom kantonu testirano 598 uzoraka, pozitivnih je bilo 130, od kojih 6 iz Konjica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jutros je u Sarajevu hospitalizirano ukupno 705 pacijenata

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrovano 568 zaraženih osoba, a obrađeno je 1.524 testova. Nažalost, od posljedica korone preminulo je 15 osoba.

Jutros je u Sarajevu hospitalizirano ukupno 705 pacijenata, od čega je 518 na KCUS-u i Podhrastovima, a 187 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Sa bolničkog liječenja je otpušteno 49 pacijenata. Broj oporavljenih od jučer je veći za 502.

Trenutno je 5.594 aktivno zaraženih koronavirusom u Sarajevu, a u izolaciji je 7.184 osoba.

U Kantonu Sarajevo na snazi su restriktivne mjere poput policijskog sata od 21:00 do 05:00 te zabrana rada ugostiteljskim objektima.

Na građane se apeluje da maksimalno poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke poput izbjegavanja većeg broja kontakata, držanja fizičke distance, redovnog nošenja zaštitne maske, čestog provjetravanja prostorija i pranja ruku, rada od kuće…