Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spasio nas vjetar

U Kantonu Sarajevo ukinute sve mjere koje su bile na snazi zbog zagađenja zraka

FOTO: Fena

Prema posljednjim mjerenjima u 16 sati na svim kantonalnim mjernim stanicama, vrijednosti ovog polutanta su niske i kreću se od šest do 17 mikrograma po metru kubnom čestica

U Kantonu Sarajevo su ukinute epizode ‘Uzbuna’ i ‘Upozorenje’, kao i sve interventne mjere koje su bile na snazi proteklih dana zbog zagađenja zraka.

Odluku o ukidanju Uzbune, koja je bila proglašena za pet općina, donijela je Vlada KS, a odluku o ukidanju Upozorenja za područje cijelog Kantona donijelo je resorno kantonalno ministarstvo, na osnovu izvještaja stručnog tijela.

Kvalitet zraka je od jutros značajno poboljšan usljed vjetra koji je u toku protekle noći očistio sarajevsku kotlinu. Tokom dana, vrijednosti zagađujućih PM10 čestica su drastično pale i na području Ilijaša, gdje je u protekla 24 sata zrak bio najzagađeniji.

Prema posljednjim mjerenjima u 16 sati na svim kantonalnim mjernim stanicama, vrijednosti ovog polutanta su niske i kreću se od šest do 17 mikrograma po metru kubnom čestica.

I za naredne dane je prognozirano pretežno oblačno vrijeme, s promjenjivim intenzitetom vjetra i uz moguće temperaturne inverzije. Usljed ovakvih vremenskih prilika, biće oscilacija u kvalitetu zraka.

Trenutni podaci o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo se mogu pratiti na LINKU, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.