Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nurija Hodžić

U Kantonu Sarajevo za deset dana bez posla ostale 362 osobe

nurija-hodzic (2)

Nurija Hodžić, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS rekao kako isplata socijalnih davanja u KS neće biti dovedena u pitanje

Komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč rekla je kako su od jučer ažurirani spiskovi sugrađana starijih od 65 godina koji nemaju bližeg srodnika da se o njima brinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Spiskovi su dostavljeni Zavodu zdravstvenog osiguranja koje će obezbijediti da se od ponedjeljka na adrese dostavljaju lijekovi propisani kao redovne terapije.

Pozvala i sugrađane da volonterima kažu na koji način im se može još pomoći.

Osvrnula se i na dezinfekciju stubišta, a Glamoč je rekla kako ono što se trenutno dešava jeste redovna dezinfekcija, koju rade upravitelji. Ukoliko se situacija nastavi, pojašnjava Glamoč, dezinfekcija će se nastaviti preko Štaba Civilne zaštite.

Nurija Hodžić, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS rekao kako isplata socijalnih davanja u KS neće biti dovedena u pitanje.

”Naprotiv, u skladu sa Zaključkom Vlade KS, sa sjednice održane 22. marta ove godine, Ministarstvo je poduzelo sve aktivnosti da se osnovica za obračun materijalnih i drugih davanja poveća što će dovesti i do povećanja svih socijalnih davanja”, pojasnio je Hodžić.

Drugo pitanje upućeno Ministarstvu odnosilo se na to kako se u ovom trenutku prijaviti na biro za zapošljavanje te pojasnio kako nema potrebe da sugrađani dolaze u biroe i stvaraju gužve, već to mogu uraditi preko elektronske pošte.

Hodžić je rekao i kako je naknada koju isplaćuje JU Služba za zapošljavanje KS mjesečno iznosi 377 KM, a dužina isplate naknade definisana je dužinom prethodnog radnog staža prije prijave na biro.

”Nezaposleni, također ostvaruje i pravo na zdravstvenu zaštitu preko JU Služba za zapošljavanje KS”, rekao je Hodžić.

Osvrnuo se i na brojke o nezaposlenima otkako je na snagu stupilo stanje prirodne i druge nesreće u KS.

”Od 18. marta, odnosno od proglašenja stanja prirodne i druge nesreće u KS, prema podacima JU Služba za zapošljavanje KS, do danas broj nezaposlenih osoba je porastao za 362”, rekao je Hodžić.

Dodao je kako je teško reći koliko bi osoba moglo ostati bez posla zbog pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa.

”Znamo da će posljedice koronavirusa biti velike po globalnu ekonomiju, a samim tim i po privredu u našoj zemlji. Za ovaj kratak period broj nezaposlenih porastao je za 362 osobe, što nisu nimalo optimistični podaci”, upozorio je Hodžić.

Dodao je kako će Vlada KS kroz Koordinaciono tijelo za formiranje mjera zaštite i oporavka privrede i poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusom, u saradnji s drugim nivoima vlasti, poduzeti sve mjere koje bude imala na raspolaganju da zaštiti radnike i privredu u KS.