Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posljednja 24 sata

U Kantonu Sarajevu 69 novozaraženih koronavirusom, dva smrtna slučaja

izolatorij-podhrastovi-koronavirus-hitna
25.02.2020.., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Iz Klinike za plucne bolesti Podhrastovi u Sarajevu pocelo je prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjela kirurgije Klinickog centra Univerziteta u Sarajevu zbog pripreme karantene za pacijente zarazene koronavirusom. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 31 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 282

Nakon analize 401 uzorka, prikupljena u periodu od 5. do 8. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 69 novozaraženih osoba koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 41 osoba, odnosno 63,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 31 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 282.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 36 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je isto toliko tokom protekla 24 sata otpušten s hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Od posljednjeg izvještavanja bila su dva smrtna ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 87.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.907 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.538 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 25. septembra do 09. oktobra ove godine, naloženo je 699 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve stanovnike Kantona Sarajevo da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maske u zatvorenom, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti fizička distanca od dva metra, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.