Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pogoršavanje situacije

U Kantonu Sarajevu raste broj zaraženih, Vlada uvodi nove mjere!?

Komemorativna sjednica za poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine
05.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zajednicka komemorativna sjednica Skupstine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeca Sarajeva i opcinskih vijeca s podrucja Kantona Sarajevo povodom Dana sjecanja na sve poginule gradjane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godina i 27. godisnjice stradanja gradjana Sarajeva na trznici Markale. Edin Forto Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.407 slučajeva zaraze koronavirusom

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 386 novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a to su rezultati laboratorijske analize 1.187 uzoraka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od ovog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 209 osoba.

U isto vrijeme, od zaraznog oboljenja Covid-19 oporavile su se 322 osobe. Tri osobe su, nažalost, preminule tokom jučerašnjeg dana.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima trenutno se liječi 219 osoba, a u Općoj bolnici 126 osoba. Osam pacijenata koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju, 11 pacijenata je na neinvazivnoj ventilaciji, dok šest koristi kisik.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.407 slučajeva zaraze koronavirusom.

S obzirom na porast broja zaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo KS pozivaju stanovništvo na maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi.

Vlada KS o novim mjerama

Vlada KS danas će raspravljati o zdravstvenoj situaciji u Kantonu Sarajevo a na stolu će biti uvođenje restriktivnijih mjera u smislu radnog vremena ugostiteljskih objekata.

S obzirom da informacije iz zdravstvenog sistema ukazuju na to da se stanje pogoršava moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

Inače, u posljednje vrijeme u BiH bilježi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, a predviđa se i novi skok broja oboljelih u narednih 14 dana. Uz sve crne prognoze BiH još uvijek čeka vakcine. Bosna i Hercegovina ponovo bilježi visoke brojke novozaraženih. Jučer je tako zabilježeno 727 novih slučajeva, preminulo je 29 osoba. Oporavile su se još 974 osobe. Zabrinjava povećanje broja pacijenata u bolnicama, posebno mlađih ljudi sa težom kliničkom slikom.